Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις καλλιέργειες, ενώ δήλωσε ανοιχτός στη μετεγκατάσταση οικισμών που απειλούνται από φυσικές καταστροφές.
Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Έβρου και της Θεσσαλίας, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα και για πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
«Είδα ότι οι κάτοικοι είναι επί της αρχής θετικοί. Κανένας κρατικός φορέας, καμία κυβέρνηση, δεν μπορεί να πείσει κατοίκους να φύγουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Από τη στιγμή όμως που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων, προσωπικά είμαι απολύτως ανοιχτός να κατασκευάσουμε μια νέα Μεταμόρφωση, ένα νέο χωριό, με πιο σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο θα είναι επιτέλους ασφαλές από πλημμύρες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην πνίγονται κάθε 30 χρόνια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης για καλλιέργειες: Να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα χρειαστεί νέος κανονισμός ασφάλισης ΕΛΓΑ, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να «μιλήσουμε ανοιχτά» για θέματα που έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που αφορά το τι παράγουμε και πώς.
«Από τη στιγμή που τα προϊόντα της γης μας εξαρτώνται από τον καιρό, πρέπει να έχουν περισσότερη ευελιξία. Να δούμε επιτέλους τις αλλαγές που απαιτούνται για να κερδίσουμε στο μέλλον. Αν κάποιες καλλιέργειες πρέπει να μετακομίσουν βορειότερα, να πάρουν τη θέση άλλων, κάποιες πιο ανθεκτικές να αντικαταστήσουν πιο ευάλωτες. Ή αν θα φύγουμε από βαριές υδροβόρες καλλιέργειες, που ενδεχομένως να υπάρχουν μόνο επειδή υπάρχει ευρωπαϊκή επιδότηση και με τι ταχύτητα θα στραφούμε στη γεωργία ακρίβειας, αξιοποιώντας την τεχνολογία», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουν εκταμιευθεί 120 εκατ. ευρώ σε «χρόνο ρεκόρ» για την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πλημμύρες. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού διπλασιάζονται τα κονδύλια της κρατικής αγωγής, για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
«Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια», συμπλήρωσε.
«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον "Ιανό" άντεξαν όλα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», συνέχισε.
Τέλος, πριν πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα ακούσει με προσοχή τις τοποθετήσεις τους και δεσμεύθηκε πως «αν η πρότασή σας ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική, είμαι έτοιμος να την ενσωματώσω στο δικό μας σχέδιο».