Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη παραγωγή, στην ομιλία του στη Βουλή.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε σε διαφύλαξη της πολιτικής αντιπαράθεσης, «πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας».
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να τύχαινε ευρύτερης συναίνεσης. «Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το “παρών”, όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις», είπε από το βήμα της Βουλής.
Έτσι, συνέχισε ο πρωθυπουργός, χάνεται μια ευκαιρία «να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι σε αυτή την όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου λόγου», για ένα νομοσχέδιο «με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη στάση της και «να μετατρέψει το “παρών” σε “ναι”». Ένα «ναι», συμπλήρωσε, που «θα εκπέμψει μήνυμα ότι σε ένα ζήτημα που δεν χωρούν διακρίσεις, όπου τα επιστημονικά δεδομένα είναι αναμφισβήτητα, μπορούμε σε αυτά τα ελάχιστα τουλάχιστον- να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα και να μην αποτελούν όλα πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης και διαφωνίας με την κυβέρνηση».
Έχετε την ευκαιρία, συνέχισε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε αυτό το κλίμα τοξικότητας το οποίο δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν γιορτάσουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της. Σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές».
«Έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση, πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας», συμπλήρωσε.
Διαφορετικά, κατέληξε ο πρωθυπουργός, «η ίδια δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν».