Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μονοπώλησε το ελληνικό ενδιαφέρον κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της επετειακής διάσκεψης, σε καλό κλίμα, επί 45 λεπτά. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν πως και οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας. Συζητήθηκε επίσης, η επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Κατά την παρουσία του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι γράφει η τουρκική προεδρία
«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης· Ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις γεωγραφίες».
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται
Με σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερθηκε στις τελευταίες εξελίξεις από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. «Οι Συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν στον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος «για να επικεντρωθούμε στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα με έξυπνη κατανομή δαπανών». Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη προς την Ουκρανία, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας».