Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι στο παρελθόν, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις κρατών σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.
«Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλούσουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μελών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι ΗΠΑ πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, γιατι αγόρασε οπλικό σύστημα από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο αίτημα του ίδιου και του Νίκου Αναστασιάδη για ρητή αναφορά που να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Υπάρχει επίσης ρητή αναφορά η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα συνεχίσει παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Καταληκτική ημερομηνία ο Δεκέμβριος
«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους γιατί το ζήτημα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν μια ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία που η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο κλίμα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, σε σύγκριση με την προηγούμενη, για τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc Reis. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά προειδοποίησε: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».
Σε ερώτηση για το εάν το διάστημα ως τον Δεκέμβριο είναι εύλογο για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».
Αναφαίρετο δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων
Σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».
Σε σταθερό σημείο τα κρούσματα
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ως θετικό βήμα τον ευρωπαϊκό χάρτη που αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. «Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα, σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών», συμπλήρωσε.
«Έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα τις τελευταίες 3 εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματα μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας ξεπέρασε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2% ενώ, για παράδειγμα, στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τοπικά μέτρα- όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην περίπτωση της Κοζάνης- θα είναι αποτελεσματικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ