«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την στάση των 27 ηγετών, για τις κυρώσεις.
Ελλάδα και Κύπρος άσκησαν πιέσεις για πιο αυστηρές διατυπώσεις αλλά φαίνεται πως επικράτησε η πιο ήπια γραμμή με έμμεση παράταση, ώστε να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021.
Σχολιάζοντας την απόφαση κατά την συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ευρώπη «δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Οι συμφωνίες τηρήθηκαν είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων το μήνυμα «pacta sunt servanda».
Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, είπε ο πρωθυπουργός. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα» είπε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση για την κλιματική αλλαγή.
«Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030» είπε μεταξύ άλλων.