Κλίμα: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030

Κλίμα: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 Facebook Twitter
Κλίμα: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 (Pixabay)
0

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για έναν πιο φιλόδοξο στόχο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που θα φτάνει στο 55% έως το 2030, αντί του 40%.

Μετά από δύσκολες, ολονύχτιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν ότι η Επιτροπή της ΕΕ θα καταρτίσει λεπτομερή σχέδια και για τα 27 κράτη μέλη, ώστε να συμβάλουν στον στόχο του 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα εκπομπών CO2 του 1990.

Η Πολωνία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, κέρδισε μια δέσμευση για χρηματοδότηση από την ΕΕ για να βοηθηθεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε τη συμφωνία, γράφοντας στο twitter «Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Πρόκειται για μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπεγράφη το 2016, στοχεύει να διατηρήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2C, κατά προτίμηση με μέγιστη άνοδο τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε επίσης πως η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες οι οποίες ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Ερωτηθείς τι είδους διαβεβαιώσεις έλαβε η Πολωνία για να συμφωνήσει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ο Μισέλ δήλωσε: «Η κοινή βούληση είναι να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης να εξετάσουμε το θέμα με πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης».

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ΕΕ και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα βοηθήσουν τη μετάβαση, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το κλίμα.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την Πολωνία στο ταμείο εκσυγχρονισμού και πως η χώρα θα υιοθετήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να βοηθήσει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε για μείωση των καθαρών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 είναι ένα βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.

«Η σημερινή συμφωνία μας βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Η ίδια πρόσθεσε πως η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και «θα αποτελέσει την αναπτυξιακή στρατηγική μας».

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/BBC/Politico

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM