Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη βουλή για την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
«Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Για αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας πως αν η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί θετικά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την πολιτική αυτή με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους.
«Δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα στην Ελλάδα και τι έχει συμβεί από την αρχή της πανδημίας», σημείωσε ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα.
Παραπέμποντας στα στοιχεία του ευρωπαϊκού ECDC, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη» και οι μόνες δύο χώρες οι οποίες είναι κίτρινες και έχουν ορισμένες περιφέρειες πράσινες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.
«Κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη είχαμε αναμονές για ΜΕΘ που έφταναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν ακόμα 150 στα πλαίσια της δωρεάς του ΙΣΝ. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Γιατί ακριβώς έχει επιτευχθεί ο βασικός που είχαμε θέσει μαζί με τον υπουργό υγείας, να συζητάμε μόνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.»
Πρόσθεσε, πως ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες δέκα μέρες βαίνει μειούμενος». Παράλληλα αυξάνονται τα τεστ Covid-19 δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για τυχαίες δειγματοληψίες που ζητούν οι λοιμωξιολόγοι, σε τυχαία δείγματα πληθυσμού, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά που δεν έχει εντοπιστεί.
Η καμπύλη για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς
Από τον Νοέμβριο που η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφηκε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.
«Υπήρξε δραματική και συμπαρέσυρε νομοτελειακά και την αύξηση των θανάτων στις αρχές Νοεμβρίου» είπε για τις νοσηλείες που έφτασαν στο μέγιστο (περίπου 4.500) στις αρχές Δεκεμβρίου. Κατά τον πρωθυπουργό, η αποκλιμάκωση ήταν αρκετά γρήγορη και σήμερα νοσηλεύονται 1.690 ασθενείς με covid-19 στην Ελλάδα.
Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με γρήγορη αύξηση στις αρχές Νοεμβρίου, πάνω από 600 σε ΜΕΘ στις αρχές Δεκεμβρίου «και μία αποκλιμάκωση όχι τόσο γρήγορη». Σήμερα νοσηλεύονται 328 διασωληνωμένοι.
Για τους νεκρούς, «στην πιο μακάβρια στατιστική» με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19, η Ελλάδα αθροιστικά είναι στην 21η θέση. «Είμαστε η 5η καλύτερη ή λιγότερο κακή χώρα με 518 ανά εκατομμύριο πληθυσμού», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Δεν συνέβη κάτι δραματικό Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά»
Τόνισε πως με την αποκλιμάκωση κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, φαίνεται πως η Ελλάδα με πολύ λίγες εξαιρέσεις έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με στις υποδείξεις.
«Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό εκείνες τις ημέρες, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεπεράσαμε τον σκόπελο Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και βοήθησε η πολιτική απόφαση για τις δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown από αυτό που είχαν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι για να απορροφηθούν τις όποιες επιπτώσεις.»
«Αυτά είναι τα στατιστικά ως προς την πορεία της επιδημίας σήμερα. Δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό.», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας πως πλέον η υγειονομική επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή, η επιτροπή θα εισηγείται τις προτάσεις της στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα ανακοινώνει τις αποφάσεις της κάθε Παρασκευή.