Πρώτη πολιτική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ στα αμέσως επόμενα χρόνια, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ και φέρνει στο δημόσιο διάλογο τα συστατικά ενός προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων.
Σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν συνδέει τις επενδύσεις με τα θετικά οφέλη για την κοινωνία που σημαίνει όμως, όπως υπογράμμισε, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας γι΄αυτό - συνέχισε ο ίδιος - είναι επιβεβλημένοι οι υψηλοί ρυθμοί υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου επενδύσεων.
Τόνισε ότι είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και ανέφερε ότι απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε μια επταετία.
Για να έρθουν οι επενδύσεις, δήλωσε, χρειάζεται αποφασισμένη κυβέρνηση και μια κρατική διοίκηση που θα θέτει τις επενδύσεις ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί «διστακτικά και μαγκωμένα».
«Τίποτα δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί έχοντας τις επενδύσεις ως πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι το δικό του κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργεί με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα επιλέγονται από το κράτος.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλά πεδία που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους επενδυτές.
Όπως είπε η Ελλάδα είναι φτηνή ως προς την αξία τη γης, ως προς το εργατικό δυναμικό - εξαιρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές - κι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της, ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε., είμαστε πρώτη πύλη εισόδου για την Κίνα και την Ινδία και αύριο για τις χώρες της Αφρικής, υπάρχει εργατικό δυναμικό που θέλει να ξεφύγει από την κρίση, η χώρα μας προσφέρει σταθερότητα, και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να λειτουργεί ακομμάτιστα η δημόσια διοίκηση.
Ειδικότερα για τη δημόσια διοίκηση ανέφερε ότι οι επενδυτές θα δουν με προσοχή τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αν ακολουθείται αξιοκρατία στις επιλογές προσώπων ή αν ακολουθείται κατανομή θέσεων σε φίλους και γνωστούς.
Αυτά τα πληρώνει και σήμερα η χώρα, όπως είπε, από μία κυβέρνηση που ήρθε διαφημίζοντας ότι φέρνει το νέο αλλά συνεχίζει τα λάθη του παρελθόντος.
Ο εύκολος διαχωρισμός που στηρίχθηκαν οι πολιτικές διαφοροποιήσεις του 20ου αιώνα έχει ξεχαστεί και οι καλές επιχειρήσεις είναι αυτές που προσέχουν το προσωπικό τους, προσελκύουν στελέχη και για να σταματήσει η μερική απασχόληση θέλουμε επενδύσεις που να προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το που θα επικεντρωθεί η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε σε μια σειρά οριζόντιων μέτρων. Έκανε λόγο για ένα οριζόντιο πλαίσιο, το οποίο σχετίζεται με την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.
«Αυτό αφορά στην ίδια τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Αφορά σε οριζόντια φορολογικά και αδειοδοτικά μέτρα. Αφορά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Αυτές είναι οριζόντιες πολιτικές. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτημένο σχέδιο σε σημαντικούς τομείς. Όπως η μεταποίηση και η βιομηχανία», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πρέπει να το λέμε ανοιχτά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα παροχής υπηρεσιών. Έχει και μεταποιητική βάση. Τι χρειάζεται περισσότερο η βιομηχανία; Χρειάζεται φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια. Χρειάζεται μεγαλύτερη διευκόλυνση ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Χρειάζεται συγκέντρωση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους χώρους. Χρειάζονται και παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Για εμάς η μεταποίηση και η βιομηχανία είναι κλάδος πρώτης προτεραιότητας», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός εθνικού στόχου με σύμπνοια στην κεντρική κατεύθυνση της χώρας.
Η ισχυρή Νέα Δημοκρατία ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «στη δική μας συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα είμαστε ξεκάθαροι. Θα μειώσουμε τη φορολογία, θα σας δώσουμε κίνητρα. Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να σέβεστε τους εργαζόμενους και το περιβάλλον».
Ο Χρήστος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου ανέφερε ότι η Κύπρος είχε στόχευση μακροχρόνια για να προσελκύει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Διότι για να πάει ένας επενδυτής σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει να νοιώσει σταθερότητα και ότι είναι φιλική επενδυτικά και αυτό το οποίο έχει υπολογίσει θα ισχύει σε βάθος χρόνου.
Ο Θεόδωρος Φέσσας πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επεσήμανε ότι χρειάζεται να καλυφθεί το ποσό της αποεπένδυσης των ετών της κρίσης και για να γίνει αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις, δηλαδή, θα πρέπει να αναλάβει δράση το κράτος και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Στα εργαλεία που βοηθούν τους επιχειρηματίες να ξεπεράσουν τα εμπόδια άσκησης επενδυτικής δραστηριότητας αναφέρθηκε ο Μιχάλης Μασουράκης επικεφαλής οικονομίας του ΣΕΒ.
Όπως είπε στα άμεσα που πρέπει να γίνουν είναι να μειωθεί στο ένα τρίτο μέσα στα αμέσως στα επόμενα χρόνια η επιβάρυνση των διοικητικών και φορολογικών βαρών και της γραφειοκρατίας, να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης και να υπάρξει διπλασιασμός επενδύσεων στην καινοτομία καθώς και να τεθούν οι βάσεις για ψηφιοποίηση οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια