ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί όρους μνημονίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης στους FT: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί όρους μνημονίου για το Ταμείο Ανάκαμψης Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία κορωνοϊού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως δεν θα στηρίξει μία επιστροφή σε αυστηρή και αντιδημοφιλή επιτήρηση από την τρόικα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αυτή κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που υποχρέωσε την χώρα να κάνει μεταρρυθμίσεις ενώ δεν υπήρχε εγχώρια αγορά. 

Εν όψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 κρατών–μελών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός λέει πως «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις». 

«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», προσθέτει, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτη» από τις χώρες του Νότου.  Κατά τον ίδιο, η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων, της Κομισιόν, είναι αρκετή. 

Οι Financial Times αναφέρονται στην αντίθετη στάση των χωρών του Βορρά (Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία), που πιέζουν για ενίσχυση μέσω δανείων αντί επιχορηγήσεων, επισημαίνοντας την αντίθετη στάση του Βερολίνου.

Για την τουριστική κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως η χώρα θα δεχτεί φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα του πως οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», λόγω της προετοιμασίας, της διαγνωστικής ικανότητας ακόμα και στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

«Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες [...] Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ηταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν πια αργά», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική εφημερίδα, σχολιάζει πως ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας από Νέα Δημοκρατία, εκτός από την πανδημία ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τη βαθιά ύφεση, την αύξηση του χρέους, αλλά και την «επιθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Σχετικά με τον αν η μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από πλεονέκτημα της χώρας σε αδυναμία λόγω του κορωνοϊού, και το κατά πόσο υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει μία «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», με έμφαση στην ενθάρρυνση επενδύσεων - εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων - στην πράσινη και στη ψηφιακή μετάβαση.

Με πληροφορίες από Financial Times

Πολιτική
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM