Σε μοίρασμα των διοικήσεων σε οργανισμούς και φορείς του δημοσίου σε δικά τους πρόσωπα, πρώην βουλευτές και πολιτευτές έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα τρία κόμματα έχουν αποφασίσει να αποκαταστήσουν τα κομματικά τους στελέχη μοιράζοντας τους θέσεις στο δημόσιο.
Η Καθημερινή γράφει ότι οι οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να τοποθετηθεί ο γαλάζιος πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος. Τη θέση του επικεφαλής του ΕΛΓΑ, πάλι, αναμένεται να καταλάβει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος, που θα έχει μία... ενδιαφέρουσα συγκατοίκηση με τον συντοπίτη του αναπληρωτή υπουργό Μαξ. Χαρακόπουλο. Τον ΕΦΕΤ αναλαμβάνει ο Νίκος Τσιάλτας, πρώην στέλεχος του υπουργείου και επιλογή της ΔΗΜΑΡ.
Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Ζωνταντός, γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. ενώ για την, προς ιδιωτικοποίηση, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ακούγεται το όνομα ενός ακόμη κομματικού στελέχους της Ν.Δ., υποψηφίου στη Θεσσαλονίκη, του κ. Δημήτρη Πανοζάχου.
Σε στελέχη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι παραμένουν οι δύο μεγάλοι οργανισμοί του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ, ενώ πιθανή είναι η τοποθέτηση γαλάζιου υποδιοικητή στο ΙΚΑ, με τον πολιτευτή Φωκίδας κ. Κ. Παπαθανασίου να θεωρείται ο επικρατέστερος.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, που ήδη έχει ανακοινώσει αλλαγές στις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν οι τοποθετήσεις στελεχών όπως ο Αγγελος Τόλκας (πρ. αναπλ. κυβ. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΟΤ), Δημ. Γάκης (πολιτευτής Ν.Δ.), ενώ αλλαγή διοίκησης θα υπάρξει και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο φέρεται να αναλαμβάνει ο πρ. διοικητής του ΟΑΕΔ και πολιτευτής της Ν.Δ. Γ. Βερναρδάκης.
Ως προς τα δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυτά μοιάζουν να παραμένουν σε πράσινα στελέχη, εν προκειμένω τον κ. Γ. Ανωμερίτη στον ΟΛΠ και τον στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου Στ. Αγγελούδη στον ΟΛΘ.
Mέχρι στιγμής, οι διαρροές από τα κυβερνητικά γραφεία προεικονίζουν την ίδια θλιβερή τακτική διορισμών αποτυχόντων πολιτευτών στις ηγετικές θέσεις των δημόσιων οργανισμών, αυτήν ακριβώς την τακτική που εξαθλίωσε τη διοίκηση και εξαχρείωσε διοικούντες και πολίτες. Μιλάμε βέβαια για την πιο αισχρή μορφή πελατειακής διαχείρισης κρατικών πόρων και εξουσίας και για τον παρασιτισμό της πολιτικής τάξης επί του κοινωνικού σώματος, ρικνού πλέον, χωρίς σάρκα και χωρίς αίμα. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να αναλογιστούν σε ποια οικτρή κατάσταση βρίσκεται το κράτος που διοικούν, την ένδεια στελεχών και την απουσία φρονήματος μεταξύ των εναπομεινάντων, την αδιαφορία ή και την εχθρότητα.
Στη στήλη του στην ίδια εφημερίδα, ο Ν. Ξυδάκης γράφει μεταξύ άλλων, υπό τον τίτλο «Αποτυχημένοι άεργοι στις ηγεσίες ΔΕΚΟ»: «Mέχρι στιγμής, οι διαρροές από τα κυβερνητικά γραφεία προεικονίζουν την ίδια θλιβερή τακτική διορισμών αποτυχόντων πολιτευτών στις ηγετικές θέσεις των δημόσιων οργανισμών, αυτήν ακριβώς την τακτική που εξαθλίωσε τη διοίκηση και εξαχρείωσε διοικούντες και πολίτες. Μιλάμε βέβαια για την πιο αισχρή μορφή πελατειακής διαχείρισης κρατικών πόρων και εξουσίας και για τον παρασιτισμό της πολιτικής τάξης επί του κοινωνικού σώματος, ρικνού πλέον, χωρίς σάρκα και χωρίς αίμα. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να αναλογιστούν σε ποια οικτρή κατάσταση βρίσκεται το κράτος που διοικούν, την ένδεια στελεχών και την απουσία φρονήματος μεταξύ των εναπομεινάντων, την αδιαφορία ή και την εχθρότητα.»
Το πρωί σε συζήτηση στον Σκάι, όταν τέθηκε υπ’όψιν των καλεσμένων το δημοσίευμα, η κ. Βούλτεψη της Ν.Δ. δεν το αρνήθηκε λέγοντας, «δηλαδή να πάμε με το open gov του Γιώργου που οργανισμός έμεινε ακέφαλος από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Φεβρουάριο του 2011 και η χώρα πήγαινε μόνη της;» ενώ ο κ. Μαργαρίτης της ΔΗΜΑΡ αντέτεινε ότι το κόμμα του τάχθηκε υπέρ της παραμονής τουλάχιστον τριών διοικητών και γραμματέων οργανισμών που ήταν άξιοι ενώ σημείωσε ότι είναι καλό που και η αριστερά, «επιτέλους» παίρνει κάποιες θέσεις στη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ενώ η συγκυβέρνηση αλλάζει τις διοικήσεις οργανισμών, σε Ανεξάρτητες Αρχές, οι θητείες των διοικήσεων έχουν λήξει αλλά οι κυβερνώντες δεν τους αλλάζουν, γιατί απαιτείται η συμφωνία των ¾ της βουλής, με αποτέλεσμα το ΕΣΡ π.χ. να επιβάλει πρόστιμα, αλλά να μην εισπράττονται, αφού η διοίκηση του έπρεπε να έχει αλλάξει.