Το νέο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες σχολίασε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο ν/σ επηρεάζει και το μέλλον της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και των υπολοίπων τριών δημοτικών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας σε Σύρο, Ικαρία και Ορεστιάδα και πως η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της.
Ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη:
"Από τότε που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τη λειτουργία των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, της TV100 και του FM100, θέτοντας τρεις στόχους:
1. Τη μετατροπή τους, από φερέφωνα του εκάστοτε Δημάρχου, σε ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Το πετύχαμε.
2. Τον οικονομικό εξορθολογισμό τους με την αντίστοιχη μείωση της δαπάνης λειτουργίας τους από τα 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, σε κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ. Το πετύχαμε.
3. Τη διαδημοτικοποίησή τους ώστε να μην ανήκουν σε έναν και μόνο Δήμο, αλλά να λειτουργήσουν σε μητροπολιτική, ακόμα και περιφερειακή βάση, με συμμετοχή περισσότερων Δήμων ή και της Περιφέρειας.
Η μετατροπή των Δημοτικών ΜΜΕ σε ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας είναι από τα επιτεύγματα αυτής της δημοτικής Διοίκησης όπως και των εργαζομένων σε αυτά. Σήμερα, η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της, καθώς απασχολεί 115 άτομα και καλύπτει με επάρκεια την τοπική και περιφερειακή ειδησεογραφία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της κυβέρνησης να απαιτεί τη μετατροπή της σε Α.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα την εξισώσει με τα υπόλοιπα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πλήξει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα της και θα την οδηγήσει μαθηματικά στο μαρασμό και την απαξία.
Το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εισηγήθηκε έγκαιρα στους δύο συναρμόδιους υπουργούς δύο τροπολογίες με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Τηλεόρασης ως "Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης", καθώς και η εξαίρεσή της από τη διαδικασία "εξαγοράς" της άδειας λειτουργίας της μέσω δημοπρασίας. Εύχομαι και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και θα κάνουν δεκτές τις τροπολογίες που εισηγούμαστε".
σχόλια