Μπράβο κύριε Παπανδρέου!

Μπράβο κύριε Παπανδρέου! Facebook Twitter
0

«Η Ευρώπη τρέμει πριν το όχι» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του «Der Spiegel» που επισημαίνει τον κίνδυνο για τις αγορές και το ευρώ από αυτή την απόφαση. Παρακάτω όμως δεν παραλείπει να πει ένα μεγάλο μπράβο στον Γιώργο Παπανδρέου  επισημαίνοντας ότι εδώ και 1,5 χρόνο η άλλοτε περήφανη Ελλάδα, δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Το περιοδικό αφού αναφέρεται στη φτώχια που έχουν φέρει στην Ελλάδα τα μέτρα καθώς όλα υπαγορεύονται από την Τρόικα καταλήγοντας ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι μεν μια πράξη απελπισίας, που μοιάζει με αυτοκτονία υπό το φόβο του θανάτου αλλά είναι αναγκαία.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν τελικά θέλουν να μείνουν στο ευρώ ή να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση. Η κυβέρνηση γράφει το Spiegel, θα μπορούσε να ρωτήσει τον πολίτη άμεσα: «Θέλεις να συνεχίσεις να πληρώνεσαι σε ευρώ ή σε δραχμές;»

Στη συνέχεια το περιοδικό απαριθμεί τρείς «καλούς λόγους» για αυτή την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

 Πρώτο: Ο Πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή εντολή για να προχωρήσει. Εξελέγη στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους και η πολιτική του απαιτεί ακραίες ενέργειες.

Δεύτερο: Η Αντιπολίτευση οδηγεί σε αδιέξοδο την Ελλάδα. Με το δημοψήφισμα η ελπίδα είναι ότι η αντιπολίτευση θα έρθει στα συγκαλά της. Ή τουλάχιστον θα ξεκαθαρίσει πώς αυτή φαντάζεται το μέλλον της χώρας.

Και τρίτον: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο. Χρειάζονται νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όμως οι πολίτες προχωράνε σε απεργίες που επιδεινώνουν το κλίμα. Ίσως , αν οι πολίτες ταχθούν υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα η χώρα να βγει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Για το Spiegel καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση όσο η Ελλάδα και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι στο τέλος οι Έλληνες πολίτες δεν θα τορπιλίσουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών.  «Η έντονη  συζήτηση για το «ναι» ή το «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει στις δυο επιλογές. Ευρώ ή δραχμή. Και θα δείξει ότι η επιλογή δεν είναι κόλαση ή παράδεισος. Και οι δυο διαδρομές είναι δύσκολες και εξαντλητικές. Αλλά με την επιστροφή στη δραχμή οι οικονομίες του δεν θα αξίζουν τίποτα. Το κύριο πρόβλημα με την επιστροφή στη δραχμή θα είναι η μαζική μείωση της πραγματικής αξίας. Και επειδή το χρέος θα συνεχίσει να υπάρχει σε ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει να μαζεύει περισσότερες δραχμές προκειμένου να πληρώσει το χρέος. Και έτσι η χώρα θα οδηγείτο πιο γρήγορα στην πτώχευση».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Πολιτική / Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Από «ιερό ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» μετατράπηκε σε φιάσκο της κυβέρνησης, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Η κυβέρνηση επιχειρεί δολοφονία χαρακτήρα εναντίον όσων έψαχναν την αλήθεια εδώ και δύο χρόνια», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM