Νέα επίθεση Αυστρίας προς Ελλάδα: Λαμβάνουν τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες και εμείς τίποτε

Νέα επίθεση Αυστρίας προς Ελλάδα: Λαμβάνουν τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες και εμείς τίποτε Facebook Twitter
3

Η Ελλάδα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενώ η Αυστρία δεν έλαβε καθόλου διεθνή βοήθεια και πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, τη στιγμή που η Αθήνα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει, διατείνεται τώρα ο γνωστός για την εμπάθεια του εναντίον της Ελλάδας, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.


Στη συνέντευξη, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεσή του με τον θεωρούμενο ως κορυφαίο τηλεπαρουσιαστή στη χώρα, Άρμιν Βολφ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζοντας το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων και απαντώντας στο ερώτημα εάν με την εξέλιξη αυτή δεν θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αποφαινόταν πως «οι περισσότεροι νεκροί προκύπτουν όταν στην Ευρώπη έχουμε ανοικτή τη διέλευση, παρασύροντας τους να παίρνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για την Ευρώπη».


Τα μέτρα που ανακοίνωσαν Σλοβενία και Σερβία για κλείσιμο των συνόρων τους αποτελούν, κατά την άποψή του, «το τέλος τής από κρατικής πλευράς προώθησης προσφύγων», κάτι που ο ίδιος πάντα επέκρινε και το θεωρούσε ως λάθος ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.


«Εάν υποχωρήσουμε στο να θέλουν οι άνθρωποι να έρχονται μόνον στην Αυστρία ή στη Γερμανία, το ρεύμα δεν πρόκειται να έχει τέλος», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ, υπεραμυνόμενος της απαίτησής του να διακοπεί η προώθηση ανθρώπων προς Βορρά, επισήμανε πως μπορεί η προώθηση ανθρώπων κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων να μην προκάλεσε την κρίση, ωστόσο την όξυνε μαζικά.


Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το ότι «οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία ή στην Αυστρία», αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όπου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, οι πρόσφυγες πολέμου είναι ασφαλείς, ενώ «είναι πρόθυμοι να ασκήσουν βία για να έλθουν από την Ελλάδα, μία χώρα-μέλος της ΕΕ, σε μία χώρα μη μέλος της ΕΕ, στη Μακεδονία». «Κατανοώ τους ανθρώπους, αλλά η πολιτική ήταν λάθος. Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και να υπάρξει περίθαλψή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.


Όταν ο δημοσιογράφος του αντέτεινε πως η Ελλάδα με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων έχει να σηκώσει υπερβολικό βάρος και πως, ενώ η Αυστρία μπορεί να αντεπεξέλθει με 70.000 πρόσφυγες, από την Αθήνα ζητούνται πολύ περισσότερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως συγχέονται δύο διαφορετικά πράγματα, ότι δηλαδή η Αυστρία πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, ενώ η Ελλάδα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει.


Σύμφωνα με τον 29χρονο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να παραμείνει στη Λέσβο και εκτός τούτου «η Αθήνα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια τη στιγμή που η Αυστρία δεν έλαβε καμία διεθνή βοήθεια» και «επιπλέον στην Ελλάδα οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι άδειοι, γιατί οι άνθρωποι, ούτως ή άλλως, δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί».
Η ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό - που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη νέα Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου- δεν μπορεί, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, να θεωρηθεί "λύση", αλλά «μπορεί να είναι μόνον ένα στοιχείο και η Ευρώπη θα πρέπει η ίδια να καταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μόνη της».
Κατά την άποψή του, η βοήθεια πρέπει να υπάρχει για τους "φτωχότερους των φτωχών" και να παρέχεται επί τόπου, και ο ίδιος είναι οπαδός θέσεων, όπως εκείνη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, «ο οποίος είπε, θα υποδεχτούμε 20.000 ορφανά παιδιά».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM