Μετά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέρει τις απειλές πολέμου. Η ελληνική πλευρά, μέσω του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, διαμηνύει πως οι απειλές δεν μας πτοούν.
Σε σημερινή του τοποθέτηση ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν αποδέχεται αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων και προειδοποίησε πως θα είναι «λάθος βήμα» που θα «προκαλέσει σοβαρά προβλήματα».
«Δεν δεχόμαστε την αύξηση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλιών. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό. Το 1995 έγινε μια η σχετική εργασία στη Βουλή, αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, να γίνει κατανοητό καλά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Θυμηθείτε, λέμε στον γείτονά μας ότι ο λάθος λογαριασμός θα επιστρέψει από την Άγκυρα» τόνισε. Κατήγγειλε, παράλληλα, πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».
Η απάντηση της Αθήνας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέσω συνέντευξής του στα Παραπολιτικά, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως «οι απειλές δεν μας πτοούν».
«Στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» επεσήμανε και τόνισε πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.
Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επεσήμανε πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας.
«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, εκ νέου, πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αλλά, τόνισε πως η άλλη πλευρά υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, με απαράδεκτες αξιώσεις και αμφισβήτηση της κυριαρχία των νησιών μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, κατηγορηματικά, ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ