New York Times: «Νίκη της Δύσης η έγκριση για τη μετονομασία της Μακεδονίας»

New York Times: «Νίκη της Δύσης η έγκριση για τη μετονομασία της Μακεδονίας» Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

«Νίκη της Δύσης» χαρακτηρίζουν οι New York Times την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο με τον ακριβή τίτλο να κάνει λόγο για «μετονομασία της Μακεδονίας».

Με 153 ψήφους υπέρ, 146 κατά και το «παρών» του κ. Ψαριανού, η προτεινόμενη λύση υπερψηφίστηκε και o Τζέισον Χόρογουιτς των New York Times ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις σε άρθρο του με τίτλο «Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση».

«Κατανικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και κάμπτοντας την έντονη αντίσταση στο εσωτερικό της, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν έθνος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

«Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά στη βουλή, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος προκειμένου η βόρεια, γειτονική της Ελλάδας, Μακεδονία, να προσχωρήσει με το νέο της όνομα στο ΝΑΤΟ και, δυνητικά, στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το στήριγμα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

«Η Ελλάδα ήταν κάθετα αντίθετη στην χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τη γειτονική χώρα, με το επιχείρημα ότι σφετεριζόταν την ελληνική Ιστορία από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπαινισσόταν εδαφικές φιλοδοξίες (σ.σ των Σκοπίων) στη βόρεια περιοχή της Ελλάδας με το ίδιο όνομα», συνεχίζει ο Χόρογουιτς. 

«Αντίθετοι πάνω από τους μισούς Έλληνες»

«Το ζήτημα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα για μήνες και η απόφαση να υποστηριχθεί η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που επιζητούσε να αναβαθμίσει την φήμη του ως πολιτική προσωπικότητα, μπορεί να επιστρέψει και να στοιχειώσει την κυβέρνηση του στις φετινές εκλογές», αναφέρουν οι ΝΥΤ σχολιάζοντας το τίμημα για τον Τσίπρα.

«Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πολύ περισσότερο από το 50% των Ελλήνων αντιτίθεται στο καινούργιο όνομα (σ.σ Βόρεια Μακεδονία) όπως και στο παλιό (σ.σ πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», προσθέτουν οι NYT.

«Μετά το ξεκίνημα της ψηφοφορίας στη Βουλή, βουλευτές από το νεοφασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή διέκοψαν την διαδικασία αποκαλώντας "προδότες" τους αριστερούς βουλευτές που υποστήριξαν την συμφωνία. Ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών διαμαρτυρόταν στη βροχή έξω από το κτίριο». 


Όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, η φαινομενικά μικρής κλίμακας διαμάχη για ένα τοπωνύμιο εξελίχθηκε σε τεστ γεωπολιτικής ισχύος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ από τη μία πλευρά και Ρωσίας από την άλλη, στα «μονίμως ασταθή Βαλκάνια». 

Κατά τον Χόρογουιτς, η προσπάθεια της Ελλάδας και της γειτονική χώρας για έναν συμβιβασμό υπήρξε πρωτοποριακή και ξεφούσκωσε τον μύθο του «δυνατού Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ρίχνει κεραυνούς σε ανυπεράσπιστες δυτικές δημοκρατίες». 

«Την ώρα που ο κ. Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να ανακατευτεί στη Δύση, το αποτέλεσμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό, ανταγωνιστικό μοντέλο απέναντι στην ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να οικοδομήσει το μέλλον της». 

Ρωσική επιρροή

Οι NYT αναφέρονται μάλιστα και σε προσπάθεια της Ρωσίας να μετακινήσει την ελληνική ψήφο, αφού φέρεται «ακόμα και να πλήρωσε διαδηλωτές, επιχειρώντας να υποδαυλίσει τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές των συνόρων και να επηρεάσει Έλληνες, ορθόδοξους ιερείς και, με μία οικεία πλέον τακτική, "βρόμισε" το διαδίκτυο με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα». 

Παράλληλα, η εφημερίδα κάνει αναφορά και στη στάση του Αλέξη Τσίπρα, που λίγα χρόνια νωρίτερα αντιμετωπιζόταν από τους υποστηρικτές της Δύσης ως ένας σκληρός αριστερός και το αντιαμερικανικό, «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Το 2014, ο κ. Τσίπρας είχε απαιτήσει από την καγκελάριο Μέρκελ να γυρίσει πίσω στη Γερμανία (...) αυτόν τον μήνα την υποδέχθηκε θερμά» και εκείνη εξέφρασε τον θαυμασμό της για την πρωτοβουλία του να επιλύσει το ονοματολογικό, παρατηρούν οι NYT.

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια