Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει να ακυρώσει την απόφαση για το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της New York Times που αφορά στις απειλές Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά και στη δύσκολη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα.
Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη πολιτικά θέση πλέον.
Όπως σημειώνει η New York Times: Μια ανεξάρτητη Αρχή του ελληνικού κράτους, αποφάσισε το Σάββατο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε έναν Τούρκο αξιωματικό που κατηγορείται ότι συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η απόφαση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την Τουρκία και λίγες ώρες αργότερα η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει η απόφαση.
Ο αξιωματικός ήταν ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα με πολεμικό ελικόπτερο τον Ιούλιο του 2016, αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «έπνιξε» το πραξικόπημα.
Το Σάββατο, η ελληνική Επιτροπή Προσφύγων αρμόδια για αιτήματα ασύλου αποφάσισε υπέρ της χορήγησης ασύλου αξιωματικού, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον εμπλέκουν στο πραξικόπημα. Διαπίστωσε επίσης ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.
Η εν λόγω Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί των άλλων επτά αιτήσεων από Τούρκους αξιωματικούς. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, με προφανή σκοπό να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση με την Τουρκία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η απόφαση αυτή ωστόσο φέρεται να έθεσε τον κ. Τσίπρα σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά θέση, επισημαίνει η εφημερίδα.«Ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα, εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος της Ελλάδας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε άμεσα και χαρακτήρισε την απόφαση ως «πολιτικά παρακινούμενη» και προειδοποίησε ότι αυτή θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα απέτυχε να δείξει την υποστήριξη και τη συνεργασία που περιμένουμε από έναν σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε δήλωσή του.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του ο Ερντογάν στην Ελλάδα, ζήτησε την έκδοση των οκτώ ανδρών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που βασανίζει κρατούμενους, ενώ όπως υπενθυμίζει και το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι οι στρατιώτες θα επέστρεφαν στην Τουρκία.
Προσβάλλοντας την απόφαση, ο κ. Τσίπρας ίσως να προσπαθεί να αποφύγει μια άλλη πολιτική σύγκρουση και κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αναφέρεται. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν δεν βοήθησε εξάλλου στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο χώρες που έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 για τα Ίμια, καταλήγει η εφημερίδα.
σχόλια