Το σύνολο του προσωπικού σε δημοτική αστυνομία και σχολικούς φύλακες τίθεται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο ανοίγει όμως «παράθυρο» για μαζικές καταργήσεις φορέων, κλάδων, ειδικοτήτων και κατηγοριών, με υπουργικές αποφάσεις.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα «κατάργησης και θέσεων ή κλάδων ή και ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά ΝΠΔΔ με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου Υπουργού».
Για τους υπαλλήλους που θα μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας θα γίνεται αξιολόγηση με κριτήρια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα πριν μετακινηθούν ενώ όσοι έχουν προσληφθεί με μη σύννομο τρόπο (εκτός ΑΣΕΠ ή με πλαστά δικαιολογητικά) δεν θα έχουν δικαίωμα μετακίνησης και θα οδηγούνται σε απόλυση μετά την οκτάμηνη διαθεσιμότητα.
Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ομολόγησε μιλώντας με την ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις στο Δημόσιο. «Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας στο Δημόσιο αλλά και για λόγους πολιτικής τιμωρίας, γιατί η χώρα μας καθυστερεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα», είπε σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Εν τω μεταξύ στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται και το νέο σύστημα καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, που τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2017. Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου προβλέπεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, καθώς και εργασιακών σχέσεων.Οι τελικές αποφάσεις θα καθορίζονται από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.