Ν.Υ. Τimes: Η Ελλάδα να προσέχει τον κύριο Πούτιν

Ν.Υ. Τimes: Η Ελλάδα να προσέχει τον κύριο Πούτιν Facebook Twitter
3

"Η Ελλάδα πρέπει να προσέχει τον κ. Πούτιν", είναι ο τίτλος άρθρου στους New York Times με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να συμμαχήσει με κάθε ηγέτη ο οποίος εμφανίζεται να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσέχει να μην χρησιμοποιηθεί  με στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Στο άρθρο επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βασιστεί στη Μόσχα για να διασωθεί καθώς η ρωσική οικονομία έχει ζημιωθεί από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τις κυρώσεις λόγω Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα επικρίνει τις δηλώσεις Τσίπρα ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι «αδιέξοδη πολιτική», σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις έχουν πραγματικές επιπτώσεις στη Ρωσία και πρέπει να παραμείνουν.

Τέλος ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι καθώς οι κυρώσεις ανανεώνονται, «αν ο Τσίπρας τις επικρίνει ενώ βρίσκεται στη Μόσχα, τότε ο κ. Πούτιν " θα έχει πετύχει έναν θρίαμβο δημοσίων σχέσεων..."

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το να εχει μια κυβερνηση επαφες με ολα τα κρατη με τα οποια η χωρα εχει κοινα,οικονομικα η αλλα,συμφεροντα,δεν αποτελει επιλογη της.Αποτελει καθηκον της.Το τι θα προκυψει απο τις συναντηση Πουτιν-Τσιπρα,ειναι αλλης ταξεως θεμα.Προσωπικα δεν περιμενω πολλα πραγματα.Και διοτι η Ρωσια ειναι σε κακη οικονομικη κατασταση,και διοτι ιστορικα η Ελλαδα δεν εχει λαβει ποτε ουσιαστικη βοηθεια απο την χωρα αυτη.Οι ευρωπαιοι εταιροι μας,παντως,εκδηλωνουν ποικιλοτροπως την δυσαρεσκεια τους για την συναντηση αυτη.Περαν,ομως,του εντελως υποκριτικου του πραγματος(η Ρωσια εξακολουθει να ειναι ο μειζων προμηθευτης ενεργειας για την Ε.Ε.,ενω οι οικονομικες/επιχειρηματικες σχεσεις Ρωσιας-Γερμανιας ειναι τεραστιες και παραμενουν αλωβητες)καλο θα ειναι να βλεπουμε τα πραγματα οπως πραγματικα ειναι.Εαν δεν ειχαμε καμμια απολυτως επαφη με την Ρωσια, για τους εταιρους μας θα ειμασταν πολυ "καλα παιδια".Ητοι "good guys",αφου θα παραμεναμε πειθηνιοι υποτακτικοι,"τοις κεινων ρημασι πειθομενοι".Θα ηταν καλο αυτο ομως ; Αμφιβαλλω σφόδρα.Διοτι οπως λενε και οι ιδιοι οι υπερατλαντικοι φιλοι μας,"Good guys finish last".
οι NYT θα έπρεπε πρώτα να γνωρίζουν ότι μόνο ρεαλιστική πολιτική δεν είναι να υποστηρίζεται η αποκοπή της Ρωσίας με την Ουκρανία ακόμα και στα πλαισια των ιμπεριαλιστικών πλαισίων. Έπειτα, μιλάνε για Ενωμένη Ευρώπη η οποία όμως ακόμα και στα πλαίσια μέσα στα οποία υφίσταται ως οικονομική ένωση ευρωπαϊκών μονοπωλίων, δεν ακολουθεί εξωτερική πολιτική συμφέρουσα σε όλα τα κράτη μέλη αλλά βασιζόμενη κάθε φορά στα συμφέροντα των ηγετικών κρατών της Ένωσης. Εν ολίγοις, το άρθρο προπαγανδίζει απλά τα κοινά(για την ώρα) οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα ΗΠΑ-Ε.Ε. Όχι ότι η Ρωσία αποτελεί κάποιον ειλικρινή σύμμαχο της Ελλάδας αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης στους ''παραδοσιακούς'' εταίρους της Ελλάδας. Αυτά πάντα στα σημερινά πλαίσια τα οποία βέβαια καμιά αξία δεν έχουν επί του πρακτέος στην κατεύθυνση λύσεων για την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, εργασιακών κτλ