Ο Γερμανός οικονομολόγος που προτείνει να γυρίσουμε στη δραχμή (βίντεο)

Ο Γερμανός οικονομολόγος που προτείνει να γυρίσουμε στη δραχμή (βίντεο) Facebook Twitter
0

Απόσπασμα από την εκπομπή Νέοι Φάκελοι του Σκάι.

Διαβάζω το σχόλιο του μπλογκ "Η Αλήθεια να Λέγεται" για τα λεγόμενα του Σταρμπάτυ, και μεταφερω τη συνομιλία όπως την καταθέτει το μπλογκ.

Ο Joachim Starbati, Γερμανός ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Tübingen, είναι χαρακτηριστική περίπτωση άσπονδου φίλου της Ελλάδας. Ο εν λόγω Γερμανός "φίλος" μας, επικεφαλής και εμπνευστής της προσφυγής πέντε καθηγητών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με σκοπό να κριθεί αντισυνταγματική η "βοήθεια"” (έντοκο δάνειο) που δίνει η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, μας προτείνει να βγούμε από τη δραχμή, για το καλό μας.

Ακούγοντας τον "φιλέλληνα" Joachim στη χθεσινοβραδυνή εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, «Νέοι Φάκελοι», δεν μπορούσα παρά να θαυμάσω τον ωμό κυνισμό του. Είπε πολλές αλήθειες, δεν αντιλέγω, αλλά δεν με έπεισε ότι στη βάση όσων κάνει και όσων λέει είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Απλά τα συμφέροντα της χώρας του εξυπηρετεί, και επειδή ανησυχεί για την τύχη του ευρώ θέλει να συμβάλει κι αυτός στην αποχώρησή μας από το κοινό νόμισμα, προτού το ευρώ γίνει φτερό στον άνεμο.

Όπως ακούσατε, στη συνέντευξή του στη Σοφία Παπαϊωάννου του Σκάι, ο Joachim (Ιωακείμ) Starbati δεν έκρυψε τα λόγια του.

Σοφία Παπαϊωάννου: «Γιατί αποφασίσατε να κάνετε αυτήν την κίνηση εναντίον της Ελλάδας;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Δεν πρόκειται για μια πράξη εναντίον της Ελλάδας, αλλά για μια πράξη για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα, δεν βοηθά την χώρα σας αλλά τις τράπεζες. Έρχονται τα χρήματα στην Ελλάδα, τα παραλαμβάνει στην είσοδο ο πρωθυπουργός σας κύριος Παπανδρέου, διασχίζουν το "ελληνικό σπίτι" και από την πίσω πόρτα τα δίνει στις τράπεζες. Αυτή η βοήθεια προς τις τράπεζες και όχι προς την Ελλάδα καταστρέφει την Ευρωπαϊκή σταθερότητα.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι στην Ε.Ε. ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται για "εξαγορά", αλλά για μια οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει.»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Εδώ πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για bail out, για διάσωση δηλαδή. Όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, δεν ήταν απόφαση της Γερμανίας αλλά της Γαλλίας, και ο λόγος είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες έχουν πολλά συμφέροντα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πακέτο σωτηρίας για τις Γαλλικές και τις Ελβετικές τράπεζες και όχι για τα κράτη που βρίσκονται από πίσω.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, και πάρουμε τη βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την Ελλάδα;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας θα ρίξει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, και η χώρα δεν θα βοηθηθεί στην πραγματικότητα.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Εγώ θα συμβούλευα την Ελληνική Κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα ευρύ σχέδιο εξυγίανσης που να είναι ένα Ελληνικό σχέδιο εξυγίανσης, και όχι ένα σχέδιο εξυγίανσης του ΔΝΤ. Γιατί με το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΔΝΤ η Ελλάδα βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Δεν φέρνεις ανταγωνιστικότητα κάνοντας όλο και πιο πολλές περικοπές. Πρέπει κανείς να είναι παραγωγικός, γι' αυτό και η Ελλάδα χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα εξυγίανσης με αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή τα παλαιά χρέη πρέπει να αντικατασταθούν από νέα για να δώσουν στην Ελλάδα νέα ώθηση και για να κάνει η Ελλάδα μια νέα αρχή. (…)

Θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί, αν θα ήταν καλό η Ελλάδα να επιστρέψει στην ελληνική δραχμή, να την υποτιμήσει και να ξαναγίνει έτσι ανταγωνιστική. Για παράδειγμα στον τουρισμό εφόσον είναι άδεια τα ξενοδοχεία σας, είναι σημαντικό να τα γεμίσουν ξένοι τουρίστες. Με μία υποτίμηση της δραχμής, αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο εύκολα εφικτό.

Η υποτίμηση του νομίσματος ήταν πάντα το πρώτο βήμα σε χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ταϊλάνδη, Ινδονησία, ή πιο πρόσφατα η Λετονία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία. Όλες αυτές οι χώρες έκαναν υποτίμηση και τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά ν' ανακτούν τις δυνάμεις τους. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα το Ευρώ. Δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν κάποια κράτη κάνουν χρέη, τα οποία μετά πληρώνουν άλλα κράτη.»

Σοφία Παπαϊωάννου: «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει τα χρήματα για να πληρώσει πίσω τα χρήματα στην Ε.Ε.;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Όχι. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να δώσει πίσω τα χρήματα. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Μοιάζει με έναν κολυμβητή που προσπαθεί να φθάσει στην ακτή κολυμπώντας αντίθετα από το ρεύμα και δεν το καταφέρνει ποτέ.»

Το ότι το πρόγραμμα "εξυγίανσης" του ΔΝΤ μας βυθίζει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση δεν περιμέναμε το Γερμανό καθηγητή να μας το πει. Χιλιάδες φωνές έχουν υψωθεί στην Ελλάδα που λένε τα ίδια, μεταξύ των οποίων και η γράφουσα. Τα ίδια έλεγε προεκλογικά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα ίδια έλεγε πέρυσι και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εκείνο, όμως, που δε μπορώ να εξηγήσω είναι πώς οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ χορηγούν μια συνταγή που θα βουλιάξει περισσότερο την οικονομία της Ελλάδας, αντί να την εξυγιάνει. Η απάντηση είναι απλή: Ή είναι τρελοί για δέσιμο, ή επιδιώκουν να μας αποτελειώσουν ώστε να μας εξαγοράσουν με ψίχουλα, όταν δε θα μπορούμε να τους ξεπληρώσουμε.

Σοφία Παπαϊωάννου: «Θεωρείτε ότι ο Υπουργός Οικονομικών έκανε κάποια λάθη τους τελευταίους μήνες;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Δε νομίζω ότι ο Υπουργός Οικονομικών έκανε κάποιο λάθος. Η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη και δεν είχε χώρο να κινηθεί διαφορετικά. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί πια δική της πολιτική. Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική που επιβάλουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, μέσω της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Αυτό σε βάθος χρόνου δεν είναι κατάσταση για την Ελλάδα.»

Κρίμα που η καλή δημοσιογράφος δεν του επέβαλε το ερώτημα: από πότε η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη; Δηλαδή αν η κυβέρνηση κινείτο ταχύτατα και έπαιρνε αυτοβούλως σκληρά μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο, αντί να κωλυσιεργεί και να παλινδρομεί οκτώ μήνες, πάλι προδιαγεγραμμένη θα ήταν η κατάσταση; Μήπως η λαιμητόμος του ΔΝΤ για την Ελλάδα είχε αποφασιστεί πριν από τις εκλογές; Μήπως ο Καραμανλής πιέστηκε αφόρητα για να πάει σε εκλογές ώστε να γίνει η άνευ όρων παράδοση σε ξένη μπότα από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έτσι κι αλλιώς πιστεύει στην παγκοσμιοπόιηση θεωρώντας ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια;

Ωστόσο, παρόλο το πισώπλατο μαχαίρωμα, ο Ιωακείμ ομολόγησε ότι "λατρεύει" την Ελλάδα! Φανταστείτε να μην τη λάτρευσε κιόλας! Πάντως μας έσφαξε με το βαμπάκι, όταν μας χαρακτήρισε και "ειλικρινείς".

«Εγώ λατρεύω τους Έλληνες, είναι περήφανοι, ειλικρινείς και δεν θέλω πια οι Έλληνες απλά να ακολουθούν, αλλά να ορθώσουν πάλι το ανάστημα τους. Αυτό αρμόζει στην Ελλάδα, και είναι σημαντικό να μην χτυπάνε πάντα πόρτες για να βρουν πάλι χρήματα.»

Βλέπετε, παίδες, πώς μας αγαπάει ο Ιωακείμ; Θέλει να ορθώσουμε ανάστημα! Δε μας θέλει να χτυπάμε πόρτες για δανεικά! Μπορεί όλη η οικουμένη να ζει με δανεικά (κακώς, κάκιστα), διότι αυτοί που τη διαφεντεύουν έχουν ως επάγγελμα την τοκογλυφία, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να γίνει αυτάρκης! Μακάρι! Κι εγώ μαζί σου! Ποιος δεν θα το ’θελε, καθηγητά μου; Όμως μας ζητάς τα αδύνατα. Μόνο η Χούντα το είχε πετύχει αυτό, αλλά δυστυχώς οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν επιτρέπουν πια Χούντες. Οι "δημοκρατίες", βλέπεις, εξυπηρετούν καλύτερα τα σκοτεινά τους σχέδια…

Σοφία Παπαϊωάννου: «Επισκέπτεστε την Ελλάδα πολύ συχνά και πηγαίνετε σε αυτό το σπίτι στη Μεθώνη, στην Πελοπόννησο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για τους Έλληνες, για τον τρόπο ζωής τους, για το πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους;»

Γιοάχιμ Σταρμπάτυ: «Αγαπάω την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Είναι γενναιόδωροι, όταν πηγαίνω με τις κόρες μου σε εστιατόρια εδώ, πάντα μας κερνάνε το κρασί. Στη Γερμανία αυτό δε μου συνέβη ποτέ.»

Οι Έλληνες σας κερνάνε πάντα το κρασί, ε; Εκεί στη Γερμανία ξεραΐλα! Δεν κερνάνε ούτε τα σ**τό τους οι αφιλότιμοι... Κι εσείς μας "κερνάτε" πισώπλατες από ευγνωμοσύνη! Τι να σας πω, κύριε καθηγητά μου, εγώ αν είχα προσφύγει σε συνταγματικά δικαστήρια εναντίον μιας χώρας, θα ντρεπόμουνα να επισκέπτομαι τη χώρα αυτή για διακοπές, και μάλιστα να διατηρώ και εξοχικό. Θα είχα τύψεις. Δεν θα μπορούσα ν' αντικρίσω στα μάτια τους κατοίκους της. Εσείς προφανώς δεν έχετε τέτοιες ευαισθησίες. Πάντως, τόοση "αγάπη" που έχετε για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της δεν τη χρειαζόμαστε!

Βέβαια, το ότι στη χώρα σας δεν σας έχουν κεράσει ποτέ ούτε ένα κρασί, δεν μου κάνει εντύπωση. Άλλωστε η Γερμανία είναι διαβόητη για την τσιγκουνιά και τις υπαναχωρήσεις από υποσχέσεις της, όπως διάβασα εδώ.

Εμείς, όμως, τι κάνουμε τώρα, οέο; Κρατήστε αυτό από τα λόγια του φιλέλληνα καθηγητή: «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να δώσει πίσω τα χρήματα. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο.»

Δυστυχώς, με την κυβέρνηση παιδικής χαράς στο τιμόνι, τραβάμε μοναχικά για τον αγύριστο… Η πιθανή αναδιάρθρωση χρέους και η επιστροφή στη δραχμή με ταυτόχρονη υποτίμησή της είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο. Εξάλλου, ούτε αυτό θα λύσει αυτόματα τα εγγενή προβλήματα της φαυλοδημοκρατίας που μας έφεραν μέχρις εδώ. Απεναντίας θα τα μεγιστοποιήσει.

Μοναξιά και σκοτάδι για τη χώρα μας… Βλέπει κανείς το διακόπτη για ν’ ανάψουμε κανένα φως; Εγώ βλέπω 10 εκατομμύρια διακόπτες! Είναι μέσα μας, μέσα στον κάθε Έλληνα. Είναι ο διακόπτης που ανάβει το εσωτερικό φως του πνεύματος. Αν δεν γυρίσουμε αυτό το διακόπτη να φωτίσει την ψυχή και το πνεύμα μας, είμαστε χαμένοι...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM