«Ψευδή» χαρακτήρισε δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να διαγράφει ποινή και να χαρίζει πρόστιμο σε έμπορο ναρκωτικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για «κατάσταση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο» και για «κλίμα ανθρωποφαγίας που δημιουργούν».
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το συγκεκριμένο άτομο είχε μεν υποπέσει σε σοβαρό αδίκημα, τιμωρήθηκε, έκτισε όλη την ποινή του, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του κατάφερε σπουδάζοντας να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή του και να πετύχει να περάσει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να πάρει το διδακτορικό του.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντονής, η ύπαρξη της ποινής δεν του δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσει στην Αμερική.
«Το γνωμοδοτικό συμβούλιο αποφάνθηκε θετικά για έναν άνθρωπο που υπέπεσε σε ένα σοβαρό αδίκημα, τιμωρήθηκε, αλλά η πορεία του έδειξε ότι θέλει να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζωή του. Καμία ποινή δεν του χαρίστηκε γιατί την έχει εκτίσει όλη. Του διεγράφη ένα χρηματικό ποσό γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις και κλίμα ανθρωποφαγίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών, Δημήτρη Κυριαζίδη από τη ΝΔ και Χαράς Κεφαλίδου από τη ΔΗΣΥ σχετικά με τις φυλακές.
«Τη χάρη, με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αποδίδει μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Χαρίτων. Μετά ακολουθεί η πρόταση του αρμόδιου υπουργού», σημείωσε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Για να δείτε πόσο ψευδή είναι τα ρεπορτάζ και οι ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε έναν συνάνθρωπο μας που υπέπεσε σε αδίκημα σε ηλικία 22 ετών, καταδικάστηκε, εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε δυνάμει του σχετικού άρθρου του ποινικού κώδικα. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, κατόρθωσε να τελειώσει με άριστα το τμήμα μηχανολογίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας, έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις και πέτυχε πρώτος. Αποφοίτησε με άριστα και έγινε δεκτός από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής. Αυτή η περίπτωση είναι η επιτομή ότι, παρά τις όποιες ελλείψεις που υπάρχουν, κάτι γίνεται στις φυλακές».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια