Στην πρόταση του να γίνει οικονομική απογραφή στους πρόσφυγες και να δοθούν κίνητρα παραμονής σε όσους μπορούν να επενδύσουν πάνω από 250 χιλ. ευρώ επέμεινε ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
Μάλιστα μιλώντας το πρωί στο ΜΕΓΚΑ είπε ότι την πρόταση αυτή μπορεί να την βρει κανείς στο Google, όπου την βρήκε και η κυβέρνηση.
«Είναι απλή η πρότασή, όποιος μπει στο Google θα βρει την πρόταση αυτή, εκεί τη βρήκαμε κι εμείς. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έγινε στη Δανία όπου εκεί το κράτος μάζευε τιμαλφή» δήλωσε ο κ. Μάρδας.
«Μπείτε στο Google για να δείτε τις άλλες χώρες τι έκαναν για να αξιοποίησουν τους πρόσφυγες» τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχουν πρόσφυγες με χρήματα. Ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν στήσει αντίστοιχες υπηρεσίες».
Ο κ. Μάρδας μίλησε για «υποσύνολο» προσφύγων που, «σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία» είναι εύποροι ενώ είπε ότι η εισήγηση θα κατατεθεί σήμερα και ότι «δεν είναι μια σκέψη που κατατέθηκε στη λογική «κάνω ένα τσιγάρο και καταθέτω μια σκέψη».
«Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα υποσύνολο που θα μπορούσε να φέρει τα χρήματα του στην Ελλάδα και να ενσωματωθεί στην κοινωνία και να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει έννοια ότι όσοι φέρετε χρήματα θα μείνετε και όσοι δεν φέρετε θα φύγετε».
«Έπρεπε να γίνει μια καταγραφή κοινωνικού και οικονομικού προφίλ, αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει τη χρησιμοποιεί, αν όχι πάλι καλά. Δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει κραδασμούς» είπε επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά τον υπάρχοντα νόμο εξήγησε ότι αυτός αναφέρεται στις κατοικίες λέγοντας ότι «εμείς επεκτείνουμε το μέτρο και σε άλλες δραστηριότητες» αν και παραδέχθηκε ότι τα 250.000 ευρώ αναφέρονται σε ξένους και ότι αυτός όντως αναφέρθηκε στους πρόσφυγες.
Σε άλλη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν έχει μετανιώσει για την δήλωσή και πρόσθεσε πως «υπάρχει μία διεθνής εμπειρία, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και στο βαθμό που μπορούμε, να την εφαρμόσουμε».
σχόλια