«Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.
«Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», είπε και εξέφρασε την άποψη πως «περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις».
Ο κ.Μπουτάρης ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε, ενώ για τα συλλαλητήρια εκτίμησε πως «ήταν εντυπωσιακά, αλλά χωρίς ωστόσο να σημαίνουν κάτι».
Κατά τη δευτερολογία του ο δήμαρχος διερωτήθηκε τι κάνουμε εμείς ως χώρα και αναφέρθηκε στην ονομασία του αεροδρομίου της πόλης και του ΚΤΕΛ.
«Τι θέμα είναι και το τι κάνουμε εμείς. Έχουμε το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όλοι που κατεβαίνουν εδώ, νομίζουν οτι κατεβαίνουν στα Σκόπια. Τι θα κάνουμε εμείς, θα κρατήσουμε τα ονόματα αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων και ότι άλλα τέτοια έχουμε; Χάσαμε πρέπει να το καταλάβουμε ότι χάσαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η θέση της αντιπολίτευσης
«Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο Σκοπιανό», είπε ο επικεφαλής των "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης. «Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη».
Ο κ. Καλαφάτης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη για το ονοματολογικό, κάνοντας λόγο για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και χαρακτηρίζοντας τον ακατάλληλο για δήμαρχο.
«Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο, δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα 'Μακεδονία», ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα στα συλλαλητήρια», είπε ο επικεφαλής των "Εντάξει" απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη.
«Μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. 'Οσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου», συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Σταύρος Καλαφάτης, επαναφέροντας και την πρόταση των "Εντάξει" για έκδοση ψηφίσματος.
Για "ευνοϊκή συγκυρία ώστε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών", έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου. Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια που έγιναν για το ονοματολογικό, είπε πως "δεν ήταν καθόλου μεγαλειώδη. Τα νούμερα που ακούστηκαν ήταν εξωφρενικά. 'Ήταν 50.000 κόσμος στη Θεσσαλονίκη και 100.000 στην Αθήνα".
Ο Γιάννης Δελής, από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ανέφερε ότι η ουσία των εξελίξεων δεν αφορά μόνο τις σχέσεις τις χώρας μας με την πΓΔΜ, αλλά είναι κομμάτι των συνολικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών που προωθούν εδώ και χρόνια και πιο έντονα το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., για να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική τους παρουσία στα Βαλκάνια.
Από την παράταξη "Γειτονιές σε Δράση", η Μόνικα Αϊβάζογλου υποστήριξε πως «πρέπει να συνδράμουμε να μην υπάρχει κλίμα παροξυσμού, ούτε να κάνουμε επίδειξη πατριωτισμού. Μας ενδιαφέρει πώς να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με το μη εθνικιστικό και επεκτατικό μέρος της», ενώ ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", είπε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι έρμαιο αλυτρωτισμού άλλων χωρών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ- voria.gr