Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ.
Στο γεύμα με αντικείμενο ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι δεν αρκούν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί θεσμοί (Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Eurovision, αθλητικές διοργανώσεις) και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων κοινών πολιτιστικών θεσμών, κατέθεσε ως ιδέα τη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όπου κάθε δύο χρόνια τα κράτη-μέλη θα παρουσιάζουν τον σύγχρονο πολιτισμό και τις τέχνες τους (θέατρο, χορό, μουσική κα.)
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας, προτείνοντας τη δημιουργία πλατφόρμας διανομής ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών παραγωγών, κατά το παράδειγμα διεθνώς επιτυχημένων μοντέλων.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί στέρεη βάση της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη συνιστά χώρο πολιτισμικής ενότητας αλλά και πολλαπλότητας. Σημείωσε ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τον πυρήνα του δυτικού πολιτισμού. «Μοιάζουμε και διαφέρουμε ταυτόχρονα», είπε, τονίζοντας ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι πολυδιάστατη, απαιτεί δηλαδή αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεπίδραση και συνεργασία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, να γνωρίσουμε ο ένας τον σύγχρονο πολιτισμό του άλλου, ως μέρος του κοινού ευρωπαϊκού.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια