Αύριο, η ανασχηματισμένη κυβέρνηση που προέκυψε ύστερα από την φαρσοκωμωδία της προηγούμενης εβδομάδας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει πια εκλογές, καθώς θεωρεί πως η κυβέρνηση Παπανρέου έχει απωλέσει τη νομιμοποίηση της.
Ο πρωθυπουργός έριξε ξανά στο τραπέζι την ιδέα του δημοψηφίσματος σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, να εμφανιστεί ως κυρίαρχος εκ νέου των πολιτικών εξελίξεων και το κυριότερο να προσπαθήσει να συνδιαλλαγεί με τις πλατείες.
Ανεξάρτητα από την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης της προηγούμενης εβδομάδας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η ταχύτητα των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο προοιωνίζει κάθε άλλο παρά σταθερότητα.
Με αυτή την έννοια το δημοψήφιαμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ανάταξη του πολιτικού συστήματος (200 αντί για 300 βουλευτές) όπως και οι μελλοντικές απόπειρες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελούν πλέον μόνιμα στοιχεία της πολιτικής ζωής.
Τα υπαρκτά πολιτικά αδιέξοδα αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της κρίσης και δεν οφείλονται απλά στην υπαρκτή πολιτική ανεπάρκεια των προσώπων.
Την ίδια στιγμή, οι "αόρατες" αγορές συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα από το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας, η Ευρώπη αναζητά μια κοινή συνισταμένη παίζοντας πλέον τα ρέστα και διακυβέυοντας τη συνοχή της, ενώ η άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανησυχεί για τις συστημικές επιπτώσεις.
Η ζωή συνεχίζεται, αλλά πλεόν όλοι αντιλαμβάνονται πως η παλιά ισορροπία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ενώ η καινούρια μάλλον φοβάται ακόμα να γεννηθεί.
σχόλια