Σε χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων σε 7 χώρες της Ε.Ε. προχωρούν οι Βρυξέλλες, απαιτώντας όμως παράλληλα μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας.
Η Κομισιόν πρότεινε χθες την παροχή διετούς παράτασης για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και την Πολωνία και έναν χρόνο παράταση στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία.
Ο Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μεν αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερβούμε την κρίση της ανεργίας και να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην Ευρώπη», επισήμανε από την πλευρά του ο Ολι Ρεν.
Ειδική αναφορά έγινε στη Γαλλία, προτείνοντας, η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2014 ,α είναι ηπιότερη σε σχέση με το 2013, αλλά μέσα στη διετία αυτή η χώρα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητα.ς
Παρ’ όλα αυτά, οι οδηγίες της Κομισιόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα μας πούν οι Βρυξέλες τι θα κάνουμε».
Την ίδια ώρα η ισπανική εφημερίδα El Pais σε διαδικτυακό άρθρο της, αναφερόταν στις προτάσεις της Κομισιόν. γράφοντας χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν συμφωνεί με αύξηση μισθών στη Γερμανία, επειδή όπως τονίζεται, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα της χώρας.