Η οπαδική βία, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την οπαδική βία ενώπιον του προέδρου της UEFA αλλά και των προέδρων των μεγάλων ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ θα γίνονται αιφνιδιαστικά σε ματς όπου αυτοί θα κρίνονται απαραίτητοι.
Κριτήρια για τους ελέγχους θα είναι η «επικινδυνότητα» πρόκλησης επεισοδίων αλλά και το «κακό παρελθόν». Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά θα πραγματοποιούνται με οργανωμένο επιχερησιακό σχέδιο της ελληνικής αστυνομίας, αιφνιδιαστικά.Το μέτρο αποτελούσε πάγιο αίτημα και των ίδιων των ΠΑΕ.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται μια νέα δέσμη μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Κατά κύριο λόγο αυτά αποτελούν περισσότερο μέτρα τεχνικής φύσεως και θα αφορούν πιθανότατα επί παραδείγματι την προβολή μηνυμάτων κατά της οπαδικής βίας στα ΜΜΕ ίσως και στο πεδίο της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο της UEFA, χθες το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πλέγματος των πολιτικών για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.
Τα υπόλοιπα μέτρα για την οπαδική βία:
- Η αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα
- Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα
- Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου
Αν, ωστόσο, με τα μέτρα αυτά δεν παταχθεί το φαινόμενο της αθλητικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τον πιθανό αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών, «προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών».
Οπαδική βία: Η απάντηση Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Κροατίας
Ο πρωθυπουργός φρόντισε, επίσης, να μην αφήσει αναπάντητη την διπλή πρόκληση εκ μέρους του προέδρου της Κροατίας με αφορμή την δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».
«Όμως, πρέπει επίσης να είμαστε ειλικρινείς: το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αυτά καθ’ αυτά. Το φαινόμενο έχει μεταφερθεί, συχνά, -και αυτό πάλι δεν είναι μόνο, το τονίζω, ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα- έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Είναι μία βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου. Μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος είναι απλά μεταμφιεσμένος σε μία αθλητική διαφορά. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Πρέπει να είναι παράλληλη με έγκαιρη πρόληψη, με αποτελεσματική καταστολή» τόνισε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας να υπάρξει αντίδραση συλλογική από το κράτος, τους παράγοντες του ποδοσφαίρου και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
«Αυτό, λοιπόν, το "ως εδώ" το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειες τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.