Αισιόδοξος για την επίλυση της κρίσης του ευρώ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Λουκάς Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός των νέων αυστηρών κανονισμών που αποφασίστηκαν, μέχρι να επιτύχει μηδενικό έλλειμμα. Μάλιστα σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, μπορεί να μην τέθηκε ρητώς το θέμα του ευρωομολόγου, όμως όπως είπε «η έκδοση του δεν αποκλείεται, ωστόσο μετατίθεται για το μέλλον».
Βεβαίως η εξαίρεση της Ελλάδας από τους νέους κανονισμούς σημαίνει ότi θα συνεχίσει το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να καταφέρει κάποια στιγμή- ο ίδιος το τοποθέτησε σε τρία χρόνια- να επιτύχει το μηδενικό έλλειμμα.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική βάσει των νέων κανόνων όταν θα ολοκληρώσει το οικονομικό της πρόγραμμα και σημείωσε ότι τα μέτρα που θα είναι αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, κάτι που θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου. Για τις εκλογές-ένα θέμα που τίθεται συνεχώς στο «εσωτερικό» τραπέζι- ο κύριος Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι αυτές θα γίνουν «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην στηθούν κάλπες κοντά στις ημερομηνίες που αρχικά είχαν δοθεί.
Οι αποφάσεις και ο μοναχικός David
Τώρα, η Σύνοδος Κορυφής τελείωσε με μια συμφωνία που θα κριθεί και πάλι από τις αντιδράσεις των αγορών. Χρειάστηκαν 10 ώρες συνομιλιών-ο Σαρκοζί είπε ότι αν δεν ήταν ο αντιρρησίας Κάμερον θα ήταν υπόθεση 20 λεπτών- για να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ.
Σε αυτό που επίσης συμφώνησαν οι 26 ηγέτες, αφού ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, δεν κάμφθηκε απομονώνοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα του, ήταν στην παροχή διμερών δανείων προς το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Αυτή ήταν η «παρακαμπτήριος» των εσωτερικών δυσκολιών στην Ε.Ε.
Ουσιαστικά οι 26, θα προχωρήσουν στη δημιουργία Ένωσης δημοσιονομικής σταθερότητας με κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών και ενισχυμένη διακυβέρνηση. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη λιτότητα αφού τα ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.
Η θέση αυτή ήταν της Άνκελα Μέρκελ που κατάφερε τελικά να περάσει την αυστηρή γραμμή της στην Ευρώπη, συνεπικουρούμενη από το Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ξέχασε μέσα σε λίγες ημέρες τη θέση του για έκδοση ευρωομολόγων. Οι παραβάτες του κανόνα του ελλείμματος θα αντιμετωπίζουν ποινές που θα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επιβάλλονται αυτόματα, εκτός αν διαφωνεί με αυτές μια ειδική πλειοψηφία χωρών της ευρωζώνης. Και αυτό το «ειδική πλειοψηφία», θέλει βέβαια περισσότερες διευκρινήσεις-ίσως οι Μερκοζύ να προσπαθούν να προλάβουν κάποιες «συμμαχίες» ελλειμματικών χωρών για να αποφύγουν τις ποινές. Μέχρι τώρα αρκούσε η απλή πλειοψηφία για να μην περάσουν οι κυρώσεις.
Για τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που χθες φρόντισε να διαψεύσει όσους περίμεναν μια δυναμικότερη παρέμβαση του στο θέμα της κρίσης, πετώντας μόνο τα «ψίχουλα» της μείωσης του επιτοκίου, οι αποφάσεις αυτές είναι «ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την ευρωζώνη. Είναι η βάση για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο με μεγαλύτερη πειθαρχία στην οικονομική πολιτική των χωρών-μελών".