Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, άρχισε τις κλήσεις μαρτύρων για καταθέσεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Η έρευνα που διενεργεί ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στο πώς έγινε γνωστό ότι συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, υπενθυμίζεται, ενώ, όπως γράφει και ο ΣΚΑΪ, για την ουσία των καταγγελιών διεξάγεται χωριστή έρευνα από εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος έχει κάνει μακρά έρευνα για την υπόθεση. Πλην αυτού, έχει κληθεί και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος παρακολουθούνταν. Η κατάθεσή του αναμένεται στις 16 Αυγούστου.
Προς το παρόν δεν έχει κληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει υποβάλει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Οι εισαγγελικές Αρχές, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, αναφέρουν πως η έρευνα θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση.
Στα ύψη η ένταση
Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα πολωμένο, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης, με νεότερη ανακοίνωσή του, κατήγγειλε προσπάθεια ενοχοποίησής του και διαμήνυσε πως «δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση "στο αυτί"», αναφερόμενος στις συνεχείς δηλώσεις - από κυβερνητικής πλευράς - για προσπάθεια ιδιωτικής του ενημέρωσης.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ. Εσείς καθυστερείτε την έρευνα για το κατασκοπευτικό "υπερόπλο" Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί η εταιρεία, που φέρεται να σχετίζεται με αυτό. Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στη διαβολική σύμπτωση πως ελάχιστες ημέρες αφού ξεκίνησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ, έγινε η επίθεση σε βάρος μου με το Predator. Εσείς αποφεύγετε να δημοσιοποιήσετε ποιος είναι ο σοβαρός λόγος που με καθιστούσε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο "εθνικό κίνδυνο" . Άραγε γιατί δεν ήμουν τα προηγούμενα 7 χρόνια ως ευρωβουλευτής και πως αυτός ο "εθνικός κίνδυνος" ξεκινά με την υποψηφιότητα μου και παύει να υφίσταται λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του Κινήματος;».
«Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους» υπογράμμισε.
Η απάντηση, από πλευράς κυβέρνησης, δόθηκε από τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επέμεινε στη συνεχή άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί.
«Επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος» κατήγγειλε και τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια στη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του κ. Ανδρουλάκη να «δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του» και χαρακτήρισε «αντισυνταγματική» την τροπολογία «που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο».
«Ο κ. Μητσοτάκης, καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα».
Θέση αναφορικά με το ζήτημα πήρε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε πως επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και η θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις για τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ. Δεμίρη. Ακόμα, ορίζεται η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.
Το περιεχόμενό της ΠΝΠ καταγγέλθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που στάθηκαν στο ότι «ήρθε νύχτα», ενώ επεσήμαναν πως δεν επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές.