Ανοίγει ο φάκελος του «πάρτι» των ΜΚΟ μετά την πρώτη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 8 ατόμων της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία ζήμιωσε το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά από έρευνα 20 μηνών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων, εκ των οποίων ο ιθύνων νους και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Κωνσταντίνος Τζεςβελέκος έχει ήδη προφυλακιστεί.
Πρόκειται για δημοσιογράφο, ο οποίος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: "Αν βρείτε τα χρήματα, γράψτε μου".
(Στην φωτογραφία ο κ. Τζεβελέκος στη Βηρυττό το 2002 μαζί με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο.
Φωτογραφία από το Κουτί της Πανδώρας)
Μεταξύ των κατηγορουμένων για την απάτη φέρεται και ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Σήμερα η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στον πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντο, γράφοντας: "Με ελάχιστη γνώση ελληνικών, με στενότατες σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν μέλος της ελληνικής διπλωματίας παρά τη φανερή αποδοκιμασία από ισχυρούς πολιτικούς όπως ο Θ. Πάγκαλος και άλλοι".
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν ως «όχημα» για την κακουργηματική απάτη την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), η οποία χρηματοδοτήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες (π.χ.Λίβανος, Βοσνία).
Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
ΓΑΠ: Εγώ έβαλα τέλος στο καθεστώς των ΜΚΟ
Οι κατηγορίες κατά του πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου και οι αναφορές στη δράση της οργάνωσης, την περίοδο της υπουργίας του ΓΑΠ προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος διά του γραφείου του εξέδωσε ανακοίνωση.
Σε αυτή παρατίθενται οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού για την διαφάνεια και τον έλεγχο στις ΜΚΟ και αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.
Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:
Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.
Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.
Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.
Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.
Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι, η Οικονομική Αστυνομία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω.
Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.
Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή - ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».
Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος:
Στα Νέα σήμερα υπάρχει «αφιέρωμα» στον άνθρωπο που εμφανιζόταν ως σύμβουλος του Παπανδρέου και που, όπως γράφει η εφημερίδα, οι καλύτερα ενημερωμένοι τον συνέδεαν με τους Βρετανούς. Για άλλους ήταν απλώς «ένας μισθοφόρος που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον τις χρειαστεί».
Από τον Ιανουάριο του 2012, οΑλεξ Ρόντος ή Alexander Rodos, ορίστηκε από την υπ. Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαρόνη Αστον ως «ειδικός εκπρόσωπος» της Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής.
Κατά την εφημερίδα, ο άνθρωπος που του αρέσει να ακούει ότι «έριξε τον Μιλόσεβιτς», είναι ευφυής, μορφωμένος , ικανός, χαμηλών τόνων και με καλούς τρόπους. Γεννήθηκε στην Τανζανία πριν από 60 χρόνια, μεγάλωσε στην Κένυα από όπου έφυγε για σπουδές στην Οξφόρδη για να επιστρέψει στην Αφρική.
Στη δεκαετία του 1980 κινείται μεταξύ Αιθιοπίας, Λιβάνου, Αιγύπτου και Μαρόκου με διάφορες ιδιότητες: ανταποκριτής της εφημερίδας «West Africa», εκπρόσωπος μη κυβερνητικών οργανώσεων και για ένα διάστημα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ιδιότητα υπό την όποια όπως λέγεται γνωρίστηκε με τον Τζορτζ Σόρος.
Τι λέει ο ίδιος:
Ο Αλεξ Ρόντος, εξέφρασε την έκπληξη του και τόνισε πως δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση.
Μιλώντας στο Εθνος, ο Αλεξ Ρόντος, τόνισε πως στην διάρκεια της θητείας του στη ΥΔΑΣ, την υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο, που -όπως είπε- ήταν προβληματικό και ελλιπές.
Δήλωσε επίσης ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών, για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».
600 ΜΚΟ έλαβαν πάνω από 135 εκατομμύρια
Τα ποσά πάντως που δόθηκαν σε περισσότερες από 600 ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν από το 2000-2010 είναι «τρελά» αφού συνολικά ξεπερνούν τα 135 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2012 υπήρξαν δημοσιεύματα και για ΜΚΟ με την ονομασία "ο κύκλος της Πάτμου".
Χαρακτηριστικές είναι δε οι αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που δόθηκαν και των ποσών που καταγράφηκαν μετά από τους ελέγχους:
Το 2000 η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας φέρεται να έχει δώσει στις ΜΚΟ 11.358.540 ευρώ, όμως από τον έλεγχο προέκυψαν μόνο 6.808.025 ευρώ.
Το 2001 η ΥΔΑΣ παρουσιάζει πληρωμές 13.012.310, ενώ από τον έλεγχο προέκυψαν μόνο 6.164.601 ευρώ.
Το 2002 η ΥΔΑΣ παρουσιάζει πληρωμές 16.076.332 ευρώ, ενώ προέκυψαν μόνο 7. 642.973 ευρώ.
Το 2003 η ΥΔΑΣ παρουσιάζει πληρωμές 24.120.083 ευρώ ενώ προέκυψαν 18.096.076 ευρώ.
Το 2004 η ΥΔΑΣ παρουσιάζει πληρωμές 22.033.356 ευρώ ενώ προέκυψαν 17.093.715 ευρώ.
Το 2005 οι ΜΚΟ έλαβαν 15.958.178 ευρώ,
το 2006 15.752.399 ευρώ,
το 2007 10.891.133 ευρώ,
Από την αρχή της κρίσης, το 2008, αρχίζουν να μειώνονται και τα ποσά που δίνονται στις ΜΚΟ:
το 2008 5.141.003 ευρώ,
το 2009 3.208.570 ευρώ
και το 2010 μόλις 1.949.096 ευρώ.
σχόλια