Αποσοβήθηκε η «μίνι κρίση» στα ελληνοτουρκικά καθώς χθες στην Κάσο αναπτύχθηκαν τουρκικά και ελληνικά πολεμικά πλοία, ενώ ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος επιχειρούσε να ποντίσει καλώδια.
Το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων και αυτή τη στιγμή πλέει προς το Ηράκλειο της Κρήτης για αλλαγή πληρώματος και για εφοδιασμό με καύσιμα. Οι εργασίες του πλοίου ξεκίνησαν στις 22:55 το βράδυ της Τρίτης και ολοκληρώθηκαν περίπου στις 03:40 τα ξημερώματα.
«Το ιταλικό πλοίο» εξηγούν αρμόδιες πηγές «διένυσε όλη την απόσταση από τα όρια των 6 ναυτικών μιλίων της Κάσου ως τα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου και επέστρεψε, καθώς απαιτείται να σαρωθεί δύο φορές η διαδρομή. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να περάσει εκ νέου από το σημείο αυτό».
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνονται δύο πράγματα ως «αντικειμενικά δεδομένα»: Πρώτον ότι το πλοίο ολοκλήρωσε την έρευνά του βάσει του αρχικού προγραμματισμού του.
«Δεύτερον ότι λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διάλογου, χωρίς να υποχωρούμε από τις εθνικές γραμμές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Χθες, Τρίτη, καθώς το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιούσε έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου, «αναπτύχθηκαν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα» και αυτό «είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων», όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Η διαδικασία αφορούσε στην πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο. Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου γίνονταν με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούσαν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην Κάρπαθο.
Η Τουρκία με δική της Navtex είχε υποστηρίξει ότι το σημείο αυτό αποτελεί δήθεν μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, επομένως -κατά την επιχειρηματολογία της Άγκυρας- ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές. Το επόμενο βήμα των Τούρκων ήταν να δηλώσουν εμπράκτως παρουσία και γι' αυτό ανέπτυξαν στην περιοχή της Κάσου στολίσκο με πολεμικά πλοία προκειμένου να παρακολουθούν από κοντά τις έρευνες.
Τελικά, δεν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών εκ μέρους των τουρκικών πλοίων και το ερευνητικό σκάφος ολοκλήρωσε το έργο του.