«Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Όπως πρόσθεσε: «Η έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, δείχνει για πολλοστή φορά την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής».
Επίσης, ο κ. Πέτσας τόνισε:
«Ενημερώσαμε γι' αυτό συμμάχους και εταίρους και επιδώσαμε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου.
Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς. Η μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα αυτά είναι απτά αποτελέσματα. Και είναι απόρροια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα σήμερα, και το κατάφερε αυτό μέσα σε έξι μήνες, έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Έχει μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο.
Παράλληλα με τη διπλωματία, η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από κάθε επιβουλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και το έχουν αποδείξει στο πεδίο».