Στην 8η Σύνοδο των προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Ραμπάτ βρέθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Στην διεθνή σύνοδο ο Έλληνας Α΄ αντιπρόεδρος της βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης στη σύνοδο αναφέρθηκε ακόμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ικανοποίηση του που ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις με τη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι ο διάλογος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας είναι τα μόνα μέσα για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας.
Στη συνέχεια ο Έλληνας αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο κυπριακό, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στις γεωστρατηγικές προκλήσεις που συνεχίζουν να δοκιμάζουν την Μεσόγειο είναι και η παράνομη κατοχή του νησιού εδώ και 50 χρόνια.
«Στόχος της Συνέλευσής μας είναι να μετατραπεί η Μεσόγειος σε χώρο διαλόγου και συνεργασίας, εξασφαλίζοντας ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία για τους λαούς της», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε πράξη βίας ή τρομοκρατίας».
Αναφερόμενος στα διεθνή προβλήματα ο Ιωάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τα ενεργά πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, την ανθρωπιστική κρίση που συνεπάγεται αλλά και τις μεταναστευτικές ροές. Ακόμα στην σύνοδο από την ελληνική μεριά αναφέρθηκαν και οι φόβοι για πιθανή επέκταση του πολέμου σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαδικασιών.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στους τομείς της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη για αυξημένη περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης.
Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της βουλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και υποστήριξε ότι απαιτείται ενισχυμένη συνεργασία για μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.