Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε θα απαιτείται rapid test για τους εμβολιασμένους ασθενείς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Ο υπουργός δήλωσε ότι λύθηκε το θέμα με τους οδοντιάτρους. «Αρχικά αποφασίστηκε με την επιτροπή να μην χρειάζεται rapid test ο εμβολιασμένος που πηγαίνει σε ιατρείο, αλλά υπήρξε ένα κενό για τις περιπτώσεις που παράγονται αερολύματα. Στην επιτροπή προχθές καταλήξαμε σε μία λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές», είπε στον ΣΚΑΪ.
Η Ομοσπονδία Οδοντιάτρων «θα καταλήξει ποιες πράξεις είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και θα πρέπει να υπάρχει rapid test», πρόσθεσε. «Για όλες τις άλλες πράξεις δεν θα χρειάζεται rapid test ο εμβολιασμένος», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αν αποφασιστεί- επιστημονικά- η χρήση τους, αυτά θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος.
Η Ελλάδα, σημείωσε, συμμετέχει από τον Φεβρουάριο στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, πρόσθεσε, καθώς ολοκληρώθηκε η φάση 3 των δοκιμών.
Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ μικρή, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι νομοσχέδιο που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει διάταξη για το θέμα «ώστε να μπορεί η χώρα μας αν το κρίνει- μιλάμε για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμη έγκριση- να κάνει εισαγωγή».
Σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, τόνισε. «Όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και σε πολύ ειδικές οι κατηγορίες», σημείωσε.
Οι ειδικοί θα πουν ποιες είναι οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση και η θεραπεία θα καλυφθεί πλήρως από το κράτος, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Το στοιχείο δεν θα είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν επιστημονικά πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει», κατέληξε.