Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει μετά την κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους θεσμούς. Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο και ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή όμως, οι πολιτικοί αρχηγοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νέο ασφαλιστικό, μετά και τις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εργασίας.
«Ο Τσίπρας το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος. Έχουμε σαφείς θέσεις για το ασφαλιστικό, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στη Βουλή» τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση.
Το θέση ότι Το Ποτάμι με κανέναν τρόπο δεν θα συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και στην περικοπή των κύριων συντάξεων, τόνισε από τα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με εθελοντές και φίλους του Ποταμιού ενόψει του συνεδρίου του, ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης. «Η λύση για τη χώρα είναι η εργασία. Η λύση είναι να δημιουργηθούν δουλειές» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας με δημοσιογράφους και σημείωσε πως «θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε».
Με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς και την άρνηση του ιδίου να συμμετάσχει σε αυτές, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως «δεν θα γίνουμε ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις», τονίζοντας πως «δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο, το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται». Εστιάζοντας περαιτέρω στο ασφαλιστικό, εξέφρασε την άποψη πως χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας πρέπει να νιώσει ότι έχει ένα αποκούμπι. Αιτιολογώντας τη θέση του για τις εργοδοτικές εισφορές, δήλωσε πως «εάν αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουμε άλλη μια σφαλιάρα στον Έλληνα επιχειρηματία που έχει μια μικρή επιχείρηση». Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως κακώς για κάποιους το ασφαλιστικό είναι η μάχη για τους συνταξιούχους και υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι η μάχη για όλους τους εργαζομένους. «Πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση προς όφελος του κόσμου της εργασίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση -αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη- ότι θα τολμήσει να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση. Πάντως εμείς θα είμαστε στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες υποδείξεις».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ενόψει του Ασφαλιστικού, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αγωνία του ελληνικού λαού, αναφέροντας «δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός. Είναι από τα ζητήματα που μας απασχολούν και, βεβαίως, θεωρούμε ότι μόνον ο λαός μας μπορεί να δώσει τη λύση μέσα απ'τους αγώνες του. Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Τα προβλήματα λύνονται με τη λαϊκή συμμετοχή και φυσικά, να ακουστεί αυτή η φωνή του λαού».
Την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συγκατανεύσει στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών, εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σοβαρά και υπεύθυνα, δήλωσε ότι το κόμμα της λέει ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά, μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου. «Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Και πρόσθεσε: «Οφείλει η κυβέρνηση επιτέλους να διαπραγματευτεί σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας. Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας το κείμενο για το νέο Ασφαλιστικό που του παρέδωσε σήμερα ο υπ. Εργασίας, στάθηκε στα νέα πλαφόν που θεσπίζονται για το ύψος των συντάξεων και όπως αποκάλυψε είναι 2.200 ευρώ για την κύρια σύνταξη και 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και αρκετοί συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά. Δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους. Με τον τρόπο που προχωρούν θα καταρρεύσουν. Τρώνε χρόνο».
Η απάντηση από το Μαξίμου
Ανακοίνωση για όσα λέγονται σχετικά με το Ασφαλιστικό εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη:
«Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο. Μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική.
Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης
1. Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις
2. Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ
3. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους
4. Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες
5. Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών
Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και δίνει για πρώτη φορά προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συνταξιούχων με την εισαγωγή της ρήτρας ανάπτυξης στην κύρια σύνταξη. Στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον.
Βρίσκόμαστε δηλαδή στον αντίποδα όσων έκαναν επί πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα της λογικής των οριζόντιων περικοπών που μείωναν το εισόδημα των συνταξιούχων και δεν έδιναν απολύτως καμία προοπτική».
σχόλια