Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για «μυστική» συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ

Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για «μυστική» συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις παίρνει η αποκάλυψη της συνάντησης της εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαρίας Σπυράκη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σε δημοσίευμα στο γίνεται λόγος για δύο συναντήσεις που κρατήθηκαν «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η πρώτη συνάντηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 στις Βρυξέλλες, ενώ η δεύτερη αργότερα σε χρόνο που δεν αναφέρεται και πάντως πριν τις 19 Μαΐου του 2018. Ως πηγή η εφημερίδα αναφέρει τα πρακτικά από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ. 

Tο εκτεταμένο ρεπορτάζ υπογράφει ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς και έχει τίτλο «Με το φόβο της Ρωσίας στο λαιμό».

Σε αυτό καταγράφονται οι σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα. 

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως «εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε, το συντηρητικό–εθνικιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για «μυστική» συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ Facebook Twitter

(...) Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά συνομιλίες στην ΠΓΔΜ αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης τού είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστη του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό».

Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για «μυστική» συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ Facebook Twitter

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018 -στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ, ο υπ. Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, η υπ. Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO Χρ. Μίτσκοσκι- ο Ζόραν Ζάεφ τούς ενημερώνει ότι είχε ακόμα μία συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες.

Για τη δεύτερη αυτή συνάντηση -όπως προκύπτει από τη 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ- ο Ζάεφ υποστηρίζει ότι «η εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη τού μετέφερε τα χαιρετίσματά του και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Ν.Δ., που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».

Πολιτική θύελλα μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για «μυστική» συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ Facebook Twitter

Μ. Σπυράκη: Μια συνάντηση που έγινε τυχαία και δημόσια

Η ίδια η κυρία Σπυράκη σχολιάζοντας χθες το δημοσίευμα είπε τα εξής: «Εγκαίρως και χωρίς περιστροφές εξηγήσαμε ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τον συμβιβασμό που προωθούσε ο κ. Τσίπρας με ακριβώς το ίδιο λεξιλόγιο εντός και εκτός Ελλάδας σε όλους τους συνομιλητές μας, ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους».

Σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 η εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ έγινε τυχαία, «πήγα να πάρω καφέ δίπλα από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν θυμάμαι πού ακριβώς, πήγαινα να πάρω το τρένο» και σημείωσε ότι δεν υπήρξε δεύτερη.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη. Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές. Με ρώτησε "τι θα κάνετε;" του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Όσο για το γιατί δεν έγινε γνωστή η συνάντηση, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Ήταν μια δημόσια συνάντηση και έχω κάνει και άλλες πολλές τέτοιες (...) Κυκλοφορούμε στα ίδια σημεία και στα ίδια μέρη. Δεν ανακοινώνουμε κάθε μέρα ποιους συναντάμε. Κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (σ.σ. στο Ευρωκοινοβούλιο) διαρκώς».

Εξηγήσεις ζητά το Μαξίμου 

To Μαξίμου ζητά εξηγήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τις συναντήσεις. Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνεται πως «η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:

«Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η "ειδική απεσταλμένη" του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει επίσης και θέτει τα εξής ερωτήματα:

- Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

- Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

- Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;

-Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής... », καταλήγει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, το ρεπορτάζ εκτιμάται σαν αξιόπιστο.Ο Μητσοτάκης - άσχετα αν συμφωνεί ή όχι κανείς με την απόρριψη της συμφωνίας - έπεσε στα γρανάζια της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και δεν μπορεί να επιβληθεί, γιατί θα χάσει ψήφους. Κατά βάθος, μέσα του ευχόταν να υπερισχύσει με πάνω απο 51% το "ΝΑΙ" στην ΠΓΔΜ και να κυρωθεί μετά η συμφωνία εδώ στην Ελλάδα, ώστε να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε.Όλα όμως εδώ πληρώνονται - αργά ή γρήγορα.Γιατί, αυτά τα πολιτικά τερτίπια δεν ωφέλησαν μεσομακροπρόθεσμα κανέναν (ας θυμούνται εκεί στην ΝΔ και την μπανανόφλουδα του λαϊκισμού του Τσίπρα, που πάτησε μεγαλοπρεπώς ο Σαμαράς).