Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής

Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών. / SOOC
0

Εκτενώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης κατά την οποία σημειώθηκε πρόοδος προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt η οποία σημειώνει ότι  προς το παρόν, δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις θα έχει η νέα διορία, ως την Πέμπτη το πρωί, στους Έλληνες πολίτες, καθώς σημειώνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ως την Τετάρτη το βράδυ και δεν είναι ξεκάθαρο  για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιθυμία της Αθήνας για μια αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμη και για μια απομείωση.

Τώρα, καταλήγει η Welt, παραμένει το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η θετική δυναμική και τις επόμενες 48 ώρες. Κατά την αποχώρησή του από τη χθεσινή σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανακουφισμένος αλλά και σίγουρος για τον εαυτό του, επισημαίνοντας ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των πιστωτών, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Διάσωση το τελευταίο λεπτό», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της θύρας σημειώθηκε μια απρόσμενη τροπή: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του. Απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης, προσθέτει η Handelsblatt.

Ο Πολωνός πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είχε συγκαλέσει τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο ώστε να αποφευχθούν «τα χειρότερα», δηλαδή ένα χαοτικό Graxident, κάτι το οποίο τελικά ίσως πετύχει, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Allgemeine χαρακτηρίζει τη χθεσινή σύνοδο έναν «δύσκολο τοκετό», ενώ η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει».

Για τη Suddeutsche Zeitung η χθεσινή σύνοδος αποτέλεσε επιτυχία τουλάχιστον για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μετά την εκλογή του ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συζητήσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ζήτημα της κρίσης χρέους της Αθήνας. Ο Τσίπρας ήθελε να συνομιλήσει, ήθελε να τον ακούσουν. Και αυτό ακριβώς πέτυχε χθες το βράδυ, συνεχίζει η εφημερίδα.

Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Τώρα, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, εναπόκειται στους πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να ζήσουν, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Διότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι έκαναν μέχρι τελευταία στιγμή τα πάντα, αλλά πραγματικά τα πάντα, ώστε να καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Μόνο έτσι τα κοινοβούλια στην Αθήνα, το Ελσίνκι, το Βερολίνο και οπουδήποτε αλλού θα δεχθούν αυτόν τον συμβιβασμό.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Πολιτική / Αντιπολιτευτικά πυρά για το «κυβερνητικό φιάσκο ΕΟΔΑΣΑΑΜ»: «Εντείνουν την καχυποψία των πολιτών»

Από «ιερό ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» μετατράπηκε σε φιάσκο της κυβέρνησης, λέει το ΠΑΣΟΚ - «Η κυβέρνηση επιχειρεί δολοφονία χαρακτήρα εναντίον όσων έψαχναν την αλήθεια εδώ και δύο χρόνια», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Εντοπίστηκαν δύο με ναρκωτικά

Πολιτική / Κυρανάκης: Αξιολογούμε όλους τους εργαζόμενους στα σταθμαρχεία - Απομακρύνθηκαν δύο με ναρκωτικά

Κατά την επαναξιολόγηση εντοπίστηκαν δύο υπάλληλοι που είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
LIFO NEWSROOM
Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Politico: Η Ελλάδα ανακοινώνει «ριζικό» μετασχηματισμό της αμυντικής στρατηγικής ύψους 25 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα, βγαίνοντας από τη δεκαετή οικονομική κρίση, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις και να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού
LIFO NEWSROOM