Να ιδιωτικοποιήσει τη φοροεισπρακτική διαδικασία προτείνει στην Ελλάδα ο συντάκτης των Financial Times John Plender με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα.
«Η συλλογή φόρων υπήρξε στο παρελθόν μία από τις πιο διεφθαρμένες λειτουργίες σε ένα δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος. Για αυτό ίσως είναι ώρα να τεθεί υπό εξέταση μία τρελή αλλά παρόλα αυτά εφαρμόσιμη πρόταση: Η μεταρρύθμιση της εισπρακτικής διαδικασίας με την προσωρινή παραχώρηση των δικαιωμάτων συλλογής φόρων», γράφει ο συντάκτης.
Εάν η ιδέα αυτή φαντάζει εξωπραγματική, είναι γιατί το παρελθόν της είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι ιδιώτες που πλήρωναν το κράτος για να πάρουν το δικαίωμα να συλλέξουν τους φόρους κακομεταχειρίζονταν τους πολίτες, για να αυξήσουν το κέρδος τους. Το ίδιο πρόβλημα σημειώθηκε το 17ο και 18ο αιώνα στη Γαλλία, όπου οι τελώνες ήταν οι μεγαλύτεροι εργοδότες μετά το στρατό και το ναυτικό. Πολλοί από τους υπαλλήλους τους ήταν παραστρατιωτικοί, που είχαν το δικαίωμα να ψάξουν όποιο σπίτι υποψιάζονταν ότι φοροδιέφευγε.
Σε χώρες όπου το κράτος δεν είναι αποδοτικό, όπως η Ελλάδα, η παραχώρηση του δικαιώματος είσπραξης φόρων σε ιδιώτες είναι μία μορφή outsourcing χαμηλού κόστους, εξηγούν οι Financial Times.
Έως πρότινος, αυτή η λύση χρησιμοποιούνταν στην Ιταλία, καθώς έως το 2006, οι ιταλικές τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέθεταν προσφορές για το δικαίωμα να συλλέξουν τους φόρους στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Στην πράξη, έβγαζαν τα περισσότερα κέρδη τους από το διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ της είσπραξης των φόρων και της απόδοσής τους στο κράτος.
Αυτό το σύστημα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, καθώς θα μπορούσε να επιτρέπει την απόλυση των εφοριακών με γενναία πακέτα εξόδου. Μετά, έπειτα από μία περίοδο ιδιωτικής λειτουργίας, θα μπορούσε να στηθεί ένα κεντρικό σύστημα είσπραξης φόρων από το μηδέν, χωρίς τη διαφθορά.
«Θα ήταν βέβαια ειρωνικό εάν οι διεφθαρμένοι εφοριακοί έπρεπε να 'δωροδοκηθούν' για να φύγουν. Όμως, εάν η τιμή ήταν σωστή, δεν θα έβγαιναν στους δρόμους. Αυτό θα παρήγαγε μία πιο δίκαιη μοιρασιά του βάρους ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στο άγρια αποπληθωριστικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», καταλήγει το δημοσίευμα.
Αναδημοσίευση από εφημερίδα Ισοτιμία
σχόλια