Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανθρωπιστική βοήθεια ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την συνεχόμενη εισροή μεταναστών και να διαχειριστεί τους χιλιάδες εγκλωβισμένους.
Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν, τα κονδύλια της ΕΕ που συνολικά θα φτάσουν τα 700 εκατ, ευρώ, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της Ευρώπης με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ανθρωπιστικές κρίσεις εκτός του μπλοκ.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.
«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
Το κονδύλι αυτό αφορά το διάστημα 2016-2018 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ελλάδα αναμένεται να απορροφήσει σχεδόν 500 εκατομμύρια από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα και με το σχέδιο που κατέθεσε στην Κομισιόν. Σύμφωνα με την Καθημερινή και τον Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται στο δημοσίευμα, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, που θεωρείται ότι δεν διαθέτει τη διοικητική επάρκεια για το εγχείρημα.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC στην Ευρώπη λέει ότι ακόμη και αν η εν λόγω χρηματοδότηση μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ανακόψει άμεσα τη ροή των νέων αφίξεων, κάτι που θα γίνει μόνο αν υπάρξει καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.
Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ. «Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Περίπου 24.000 μετανάστες στην Ελλάδα έχουν ανάγκη της στέγασης και περισσότεροι από 8.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την πΓΔΜ και παρά το κλείσιμο των συνόρων, χιλιάδες άλλοι μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να ταξιδεύουν προς Ειδομένη. Με το στρατόπεδο συγκλονισμένοι, πολλοί έχουν αναγκαστεί να περιμένουν για τα λεωφορεία και στα πρατήρια βενζίνης κατά μήκος της διαδρομής από την Αθήνα.
σχόλια