ΠτΔ: Σύμβολο οικουμενικό της γυναικείας χειραφέτησης η Ναργκίς Μοχαμαντί

Σακελλαροπούλου για τη Ναργκίς Μοχαμαντί: Σύμβολο οικουμενικό της γυναικείας χειραφέτησης Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

«“Γυναίκα, ζωή, ελευθερία” ήταν το σύνθημα όλων των γυναικών που διαδήλωσαν στο Ιράν πέρσι. Σύνθημα που ασπάζεται, με όλη της την ύπαρξη, η Ναργκίς Μοχαμαντί», έγραψε στα social media η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ιρανή που βραβεύτηκε φέτος με Νόμπελ Ειρήνης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε την Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί πρωτοπόρο «στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας για ζωή και ελευθερία χωρίς “αστυνομία ηθικής”, χωρίς καταστολή, χωρίς εμπόδια στον δρόμο για τον αυτοκαθορισμό και την αυτοπραγμάτωση».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ίδια ανάρτηση αναφέρει ότι «το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε ως επιστέγασμα της πολύχρονης πάλης της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και στον αγώνα της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους. Ως διεθνής αναγνώριση, αλλά κυρίως ως ηθικό κέλευσμα».

Στην ανάρτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φιλοξενεί δήλωση της ίδιας της Ναργκίς Μοχαμαντί. «”Με κάνει πιο επίμονη, ανθεκτική, αποφασισμένη, αισιόδοξη και ενθουσιώδη στον αγώνα για τη δημοκρατία και την ισότητα”, δήλωσε από τη φυλακή, όπου βρίσκεται έγκλειστη. Αυτός ο αρραγής, αυτοθυσιαστικός πυρήνας είναι ακριβώς ό,τι την καθιστά έμπνευση και στήριγμα για τις γυναίκες. Η άρνηση να εγκαταλείψει τη χώρα της – ενώ της είχε προσφερθεί η επιλογή – για να αποφύγει τις διώξεις. Η αφοσίωση στον σκοπό με κάθε κόστος. Η σθεναρότητα απέναντι στα βασανιστήρια, τον εγκλεισμό, τη διάλυση της προσωπικής της ζωής».

Κλείνοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζει την Ιρανή που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης ως «σύμβολο οικουμενικό της γυναικείας χειραφέτησης, η Ναργκίς Μοχαμαντί είναι από τις μορφές που οικοδομούν ένα μέλλον καλύτερο, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλο τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται πως η 51χρονη Μοχαμαντί ήταν η εκπρόσωπος του Κέντρου Προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε, τον Μάιο του 2015. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 τιμήθηκε επίσης με το Νόμπελ Ειρήνης. Η Μοχαμαντί είναι γνωστή για τον αγώνα που δίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση της Ιρανής που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Να σημειωθεί πως ο ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρανής ακτιβίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμαντί, μια βράβευση που δείχνει "το θάρρος και την αποφασιστικότητα" των Ιρανών γυναικών.

«Η περίπτωση της Ναργκίς Μοχαμαντί είναι εμβληματική των τεράστιων κινδύνων που αναλαμβάνουν οι γυναίκες προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα όλων των Ιρανών. Απαιτούμε την απελευθέρωσή της και την απελευθέρωση όλων των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM