ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης και Ερντογάν

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης και Ερντογάν Facebook Twitter
0

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η σκληρή απάντηση του έλληνα ομόλογού του, Προκόπη Παυλόπουλου, έχουν διαμορφώσει σκηνικό πολιτικής έντασης. 

Η παρουσία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τα οποία κατηγορούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση για προχειρότητα και για λανθασμένο timing που πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη. 

Πάντως, η κυβέρνηση, μέσω αξιωματούχου της, έσπευσε να καλύψει πλήρως τον Προκόπη Παυλόπουλο στη διαμάχη που είχε με τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. 

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αξιωματούχος επισήμανε πως: «Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και δεν περιμέναμε να αλλάξει η Τουρκία τις θέσεις της. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, μένει να φανεί αν η Τουρκία θα τις αξιοποιήσει. Το τανγκό θέλει δύο».

ΝΔ: «Ασυγχώρητη προχειρότητα»

Θέση στην κόντρα Παυλόπουλου - Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο πήρε η Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η ΝΔ θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στη χώρα μας. Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης».

Και καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».

Ποτάμι: «Γιατί τώρα;»

«Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν, πίσω από τη διατύπωση περί "επικαιροποίησης", μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το "πολιτικό δίκαιο"» σχολίαζει το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Θεοδωράκης, στη χθεσινή δήλωσή του, επισήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

«Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτήν τη συγκυρία. Μία επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» τονίζει το Ποτάμι.

Ένωση Κεντρώων: «ανήθικες διεκδικήσεις»

 

Την εκτίμηση ότι «η συνάντηση Ερντογάν-Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας» εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν».


Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».

Θεοχαρόπουλος: «Υπάρχει κίνδυνος»

«Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από τη σχέση Ευρώπης-Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ΝΕWS. Όπως πρόσθεσε, η ισχύς όλης της ΕΕ και των παγκόσμιων οργανισμών εξασφαλίζει τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό που θέλει να περάσει η τουρκική πλευρά σε αυτήν τη συζήτηση δεν συμφέρει τη χώρα μας. «Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα. Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η δεύτεη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο Πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μία εθιμοτυπική επίσκεψη Προέδρου άλλης χώρας» σημείωσε.

Όπως ανέφερεο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, θεωρούσε πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση αυτήν την πρόσκληση, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα θέματα που τέθηκαν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

«Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο». «Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά με την Τουρκία, είναι διεθνή, του ΟΗΕ και της ΕΕ με την Τουρκία. Εκεί θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα τη συζήτηση, αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας» επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Δημοσχάκης: «Ο Ερντογάν έχει εμμονές»

«Ο Ερντογάν έχει τη μοναδική ευκαιρία, αυτή η επίσκεψή του να είναι ιστορική, αν ληφθεί υπόψη ότι ο τελευταίος Τούρκος Πρόεδρος, που επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν ο Μπαγιάρ, το 1952, αλλά έδειξε ακόμη και χθες στη συνέντευξή του ότι έχει εμμονές» δήλωσε ο αν. τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Οφείλουμε να συζητούμε και τον καλοδεχόμαστε και στην Αθήνα και στη Θράκη, αλλά με τους κανόνες που προβλέπει ο ελληνικός νόμος και το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ. Δημοσχάκης, σημειώνοντας ότι στη συνέντευξη που έδωσε ο Ερντογάν στον Skai φάνηκε πως «θέτει θέματα καινούρια και σε συνέχεια της ρητορικής επιθετικής πρόθεσης που έδειξε, τώρα πλέον θέτει ουσιαστικά θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης».

«Εκτιμώ ότι δεν γνωρίζει και το διεθνές δίκαιο και δεν γνωρίζει ότι αυτά δεν αλλάζουν, αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί και αφορούν, όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δεν αλλάζουν» επισήμανε.


Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών ο κ. Δημοσχάκης ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει εξελιχθεί στον καλύτερο υπηρέτη των θεσμών και ό,τι της φέρνουν, δυστυχώς, το υπογράφει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM