Μήνυμα πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη ΔΕΘ, την Ελλάδα και την οικονομία της έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
«Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή», επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες.
Ο κ. Ρος εξέφρασε τη χαρά του επειδή, όπως είπε, η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας. Σημείωσε, δε, πως παλιά ερχόταν πολύ συχνά στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας τον καλωσόρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπου είναι η τιμώμενη χώρα, και σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως πέρα από τους στενούς δεσμούς οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιριών στον τομέα των επενδύσεων.
Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην #ΔΕΘ2018 ως τιμώμενης χώρας υπογραμμίζει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Στέλνει μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, την οικονομική κρίση. #DETH2018 https://t.co/7f2JGIkrKv
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2018
Έξαλλου, σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕθ «στέλνει μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, την οικονομική κρίση».
Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γουίλμπουρ Ρος επικεντρώθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.
Επισημάνθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αλλά και ως εμπορικού, διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τομείς του τουρισμού, του Real Estate, των υποδομών και της ενέργειας, το Νεώριο της Σύρου, η πλωτή δεξαμενή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, τα λιμάνια και το Ελληνικό.
Όπως τονίστηκε, το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
Συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ