Θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο αναγνώρισαν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες, ωστόσο, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν, ενώ στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης έγινε απλή αναφορά. Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να γίνουν αμοιβαία βήματα για την ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της αρχής της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, όπως τόνισε, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε να δηλώσει ότι "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες", προσθέτοντας πως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.
Σε δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε καλή τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε ότι "παρά την κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", ενώ τόνισε πως "στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια".
Για πολύ επωφελή συνάντηση έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως ενδεικτικό της προόδου συνεργασίας των δύο χωρών το γεγονός ότι το 2010 υπογράφηκαν 22 συμφωνίες και σήμερα άλλες 25. "Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις. Εξετάσαμε τα πραγματοποιηθέντα θέματα όπως και τα πραγματοποιήσιμα. Το τελευταίο διάστημα ένα εκατομμύριο Τούρκοι και Έλληνες πολίτες έχουν επισκεφθεί τις δύο χώρες. Οι επαφές θα βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. Οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την προσέγγιση των δύο χωρών και αξίζουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι θα ξεπεραστούν μέσα από το διάλογο και ειδικά για την Κύπρο ανέφερε πως "στην Κύπρο είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε. Το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αποτελέσματα". Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του υπογράμμισε πως "Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε μία φορτωμένη Ιστορία, είμαστε όμως ιστορικοί λαοί. Έχουμε περάσει από κρίσεις και εντάσεις, υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας η βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος όλης της περιοχής. Εμπεδώνουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Ο χρυσός κανόνας για μία καλή σχέση είναι ο αλληλοσεβασμός, η εθνική κυριαρχία, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου". Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την επίλυση του με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 συμφωνίες, που αφορούν σε θέματα οικονομικής συνεργασίας και πολιτικής της καθημερινότητας των πολιτών, στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.
σχόλια