Υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας επιχείρησε να υποστηρίξει τις αλλαγές που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα ψηφοδέλτια του κόμματος, για τις δεύτερες εκλογές 2023, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις με τον σεξιστικό λόγο του.
Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας στη Μαγνησία, υποστήριξε ουσιαστικά πως οι γυναίκες που «κατεβαίνουν» με μικρά κόμματα στις εκλογές ψηφίζονται τυχαία. Και αυτό, γιατί κατά την άποψή του, οι γυναίκες ψηφοφόροι, που «δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα», απλά βάζουν σταυρό στα γυναικεία ονόματα που βλέπουν ψηλότερα στο ψηφοδέλτιο.
Μιλώντας στο ASTRA TV, ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς δήλωσε αρχικά πως σύμφωνα με τον νόμο, ο πρόεδρος κάθε κόμματος καταρτίζει τη λίστα για τα ψηφοδέλτια των δεύτερων εκλογών 2023, «με τα δικά του πολιτικά και άλλα κριτήρια». Αυτό που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπλήρωσε, είναι «νόμιμο και ηθικό, γιατί επιδιώκει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα».
Στη συνέχεια, ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς σχολίασε πως αν η Πλεύση Ελευθερίας είχε μπει στη Βουλή στις πρώτες εκλογές, η κοινοβουλευτική ομάδα του θα αποτελούνταν μόνο από γυναίκες, οι επτά από τις οποίες «εξελέγησαν τυχαία».
«Εάν μπαίναμε στη Βουλή στις 21 Μαΐου, θα ήταν η πρόεδρος μας και επτά γυναίκες βουλευτές. Αυτές οι επτά εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις- κατά τη δική μας αντικειμενική κρίση και κατά τη δική τους, σε πολλές περιπτώσεις, που την ομολόγησαν- τυχαία», ανέφερε.
Όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού στη συνέχεια ανέπτυξε το σεξιστικό συλλογισμό του, αναφέροντας πως οι γυναίκες ψηφοφόροι, επειδή δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ψηφίζουν υποψήφιες που το όνομά τους είναι ψηλά στο ψηφοδέλτιο.
«Στα μεγάλα αστικά κόμματα οι γυναίκες υποψήφιες είναι επαγγελματικά πολιτικά στελέχη, ανταγωνίζονται τους άντρες με τους ίδιους όρους και τα ίδια όπλα. Στα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το δικό μας, οι γυναίκες υποψήφιες έχουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ειδικά στις πρώτες εκλογές όταν πάνε να μπουν στη Βουλή, διότι οι γυναίκες ψηφοφόροι μπαίνοντας στο παραβάν και μην γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα βάζουν τον σταυρό πρώτα στις γυναίκες που το όνομά τους είναι ψηλά. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ψηφίζουν γυναίκες. Οι γυναίκες τυχαία πήραν προβάδισμα κάτω από αυτές τις συνθήκες», συμπλήρωσε ο υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας. «Οι γυναίκες κατά κανόνα προτιμούν γυναίκες και μπαίνουν στο παραβάν και ψηφίζουν γυναίκες. Στα μικρά κόμματα, όχι στα κόμματα εξουσίας που οι γυναίκες έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα και τα ίδια όπλα και εφόδια για να προβάλλουν την υποψηφιότητά τους και είναι επαγγελματικά στελέχη της πολιτικής», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να δημιουργήσουμε τη γυναικεία ποσόστωση στα ψηφοδέλτια. Είναι πλέον εκ του νόμου 40%. Οι γυναίκες μπαίνουν με δυσκολία, δυστυχώς, υποψήφιες σε κόμματα ριζοσπαστικά όπως το δικό μας. Δεν εκτίθενται εύκολα», δήλωσε ακόμη ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς.
«Εμείς, λοιπόν, στην ανάγκη να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια με τη γυναικεία ποσόστωση προτείνουμε υποψήφιες γυναίκες που έχουν όλη την καλοσύνη και τη διάθεση να μπουν και να συμβάλλουν στον προεκλογικό αγώνα», συμπλήρωσε.
ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Σεξιστικό παραλήρημα, μισογυνικός λόγος
Τα λεγόμενα του υποψήφιου της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, που τον κατηγόρησε για ακραίο σεξιστικό παραλήρημα και μισογυνικό λόγο.
«Ο εκλεκτός της κ. Κωνσταντοπούλου, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο οποίος διορίστηκε από την ίδια στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου στον νομό Μαγνησίας, παρότι η τοπική κοινωνία τον εξέλεξε στην τρίτη θέση, προέβη σε ένα ακραίο σεξιστικό παραλήρημα», επεσήμανε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.
«Η αλήθεια είναι πως τόσο ωμό μισογυνικό λόγο μπορεί να συναντήσει κάποιος μόνο στις πιο ακραίες εκφράσεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας:
«Τα περισσότερα κόμματα του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, της νέας μοντέρνας ακροδεξιάς, τύπου Λεπέν, Μελόνι κλπ., συνηθίζουν να καλύπτουν τον μισογυνισμό τους, τουλάχιστον προεκλογικά. Για κάποιους όμως εδώ είναι ακόμη Βαλκάνια, γεγονός που τους κάνει να αποκαλύπτονται εύκολα».