Με την Αθήνα να διεκδικεί ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην πολιτική ηγεσία της Κομισιόν, τρία είναι τα ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Μαργαρίτης Σχοινάς, Νίκη Κεραμέως και Απόστολος Τζιτζικώστας είναι οι πιθανότεροι διεκδικητές της θέσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θέλει ένα χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που θα αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ». Ερωτηθείς αν η Ελλάδα επιθυμεί την πρόσφατα αναγγελθείσα θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο Μητσοτάκης είπε:
«Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μία μεσογειακή χώρα. Υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν σημαντικά, και στο τέλος της ημέρας είναι μία απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος».
Ο σημερινός Ελληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στο Brussels Playbook αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει στην Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλη τιμή». Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί, όπως σημειώνει το Politico, αναφέροντας συγκεκριμένα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Η επανεκλεγείσα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα λάβει υπόψη της την ισορροπία των φύλων και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και τη γεωγραφική ισορροπία, όταν θα κατανείμει τα χαρτοφυλάκια, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.
Για το σενάριο που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εναλλακτική λύση στη Φον ντερ Λάιεν, εάν εκείνη δεν εξασφάλιζε αρκετή υποστήριξη για δεύτερη θητεία, ο ίδιος εξήγησε πως η εστίασή του ήταν πάντα στην Αθήνα και ερωτηθείς αν θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια, είπε:
«Πέντε χρόνια είναι περισσότερα από έναν αιώνα στην πολιτική».