Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να εμποδίσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με βάση πληροφορία που ανέφερε το Sky News στο περιθώριο του ζητήματος που δημιουργήθηκε με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Βρετανία έχουν επεξεργαστεί νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα σύμφωνα με το Sky News. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής, την οποία κάποιοι θεωρούν απαραίτητη για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώα στην Ελλάδα. Το σχέδιο για προσωρινό δανεισμό προωθείται από τον Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου.
Ένα ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών δήλωσε ότι ο Όσμπορν καταρτίζει μια «άθλια συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «αβάσιμη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει». Η Ντάουνινγκ Στριτ εξέφρασε την θέση ότι ο Ρίσι Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε «δανειακής ρύθμισης».
Γλυπτά Παρθενώνα: Τα σχέδια του Βρετανικού Μουσείου και η αντιπολίτευση
Ο Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτεθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως με μια συμφωνία δανεισμού, στο πλαίσιο της οποίας, μέρος τους θα αποσταλεί στην Αθήνα.
Ωστόσο, τα σχέδια φέρεται να υποστηρίζονται από τον σερ Κιρ Στάρμερ, τον ηγέτη των Εργατικών. Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Στάρμερ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια Holborn και St Pancras - όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο - επρόκειτο να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Λονδίνο.
Ο νόμος του 1963 για το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει το ίδρυμα να δίνει αντικείμενα από τη συλλογή του εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. «Εμμένουμε στον υφιστάμενο νόμο, αλλά αν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία δανεισμού που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον σερ Κίρ Στάρμερ.
Με πληροφορίες από Skynews