Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ημέρες πριν εκδηλωθεί καθώς, στη διάρκεια του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα».
Η σκέψη ωρίμασε στο Ααχεν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (παρουσία Γιούνκερ και Σουλτς) έλαβε το βραβείο Καρλομάγνος και τελικά εκδηλώθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα πάντα με τα ΝΕΑ, πριν από τη συνομιλία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τη σκέψη για το δημοψήφισμα σε Έλληνες συνομιλιτές του. Η απάντηση που πήρε ήταν πως η ιδέα δεν ήταν καλή, εν τούτοις το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει.
Παρά ταύτα, εκκρεμότητα δεν υπήρξε. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο τηλεφώνημα που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής, ο Κάρολος Παπούλιας εξήγησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, με δεδομένους τους περιορισμούς του Συντάγματος, να προκαλέσει δημοψήφισμα.
Εν συνεχεία, ανατέθηκε στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ενημέρωση έγινε με αρκετή καθυστέρηση. Ενδεικτικό ήταν ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον κ. Σουλτς ρωτούσαν από νωρίς όποιον έβρισκαν «τι θα γίνει τελικά με το δημοψήφισμα;» προκαλώντας απορίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα και οι πιέσεις που δέχτηκε από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας οδήγησαν στην παραίτησή του και το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.