Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα για την ονομασία θα επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα για την ονομασία θα επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις Facebook Twitter
0

Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Αυτό δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει το ονοματολογικό με την πΓΔΜ για να βρουν «σύνθετο όνομα, ενιαίο για όλες τις χρήσεις με τρόπο διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία». 

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια "είτε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το 1992, είτε από τους Βανς και Όουεν, οι οποίοι πρότειναν το "novamacedonija" είπε ότι "έχουν καταγραφεί και είναι αντικείμενο επί του οποίου θα εκδηλώσουμε τις επιλογές μας".

"Έχουμε καταλήξει" πρόσθεσε "στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος".

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι «δεν θα ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν έχουν κάνει συμφωνία για το ονοματολογικό», πράγμα που το γνωρίζει η ηγεσία των γειτόνων μας, είπε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος γι' αυτό το ζήτημα, ενώ για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, εξήγησε ότι «είναι ένα εσωτερικό τους ζήτημα», σημειώνοντας όμως ότι «αν τυχόν σε ένα δημοψήφισμα δεν περάσει η συμφωνία που έχει γίνει» θα μπορούσε «το κόστος για την ίδια τη χώρα να είναι μεγαλύτερο απ' αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα».

Ερωτηθείς αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ομόθυμα τοποθετημένη γύρω από αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξασφαλίσει την ορθολογική και δίκαιη λύση του ονοματολογικού», εξηγώντας ότι «σε κάθε κυβέρνηση δικαιούνται να υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες, και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και να βρίσκει λύσεις στο εσωτερικό της και να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM