Στην εξαίρεση της εκκλησίας από το τέλος ακίνητης περιουσίας επικεντρώνει δημοσίευμα στον Guardian ξεκινώντας με τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών “Η εκκλησία θα φορολογηθεί σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς" και έχοντας αυτή τη φωτογραφία στην κορυφή του άρθρου με σχόλιο για τα ακριβά κοσμήματα που φοριούνται από ιερωμένο, ο οποίος παρευρίσκεται σε γάμο.
Στο άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στη Γαλλική Monde, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε κατακραυγή και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η διαχωριστική γραμμή είναι ασαφής και οι λογαριασμοί της εκκλησίας αδιαφανείς. “Η Εκκλησία ανήκει στα ιδρύματα δημοσίου δικαίου, κάτι που της δίνει ουσιαστικά φορολογικά πλεονεκτήματα. Πρέπει να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους, αλλά γενικά δεν το κάνουν», λέει η Isabelle Depret, ειδική στις θρησκευτικές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.
Δηλώσεις κάνει στην εφημερίδα και ο Πολύκαρπος Καραμούζης, ο οποίος είναι καθηγητής της κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. “Τα κέρδη της εκκλησίας υπόκεινται σε φορολογία, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια», λέει. "Δεν υπάρχει λογιστικό σύστημα για λεπτομερή καταγραφή των εσόδων της και επιπλέον κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόση γη κατέχει, διότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο”.
" Αυτή η κατάσταση βολεύει τόσο την εκκλησία όσο και το κράτος, "επειδή οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να διαταράξουν τις Ορθόδοξες αρχές», λέει ο Στέφανος Μάνος στην εφημερίδα. « Η ελληνική εκκλησία είναι μια εθνική εκκλησία », λέει ο καθηγητής Καραμούζης,« κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια πολιτική σχέση μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, που παραχώρησε αυτά τα προνόμια. Ο πνευματικός ρόλος του είναι στενά συνδεδεμένος με την πολιτική του λειτουργία, δυσκολεύοντας τη διάκριση μεταξύ του ποιμνίου και του Έλληνα πολίτη, μια πηγή σύγχυσης που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί στην προσπάθειά τους για ψήφους. "
Οι ιερείς επηρεάζουν την κοινή γνώμη, κι αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί μάλλον δεν θα τους αναστατώσουν. Το 2010 η Ιερά Σύνοδος, μια επιτροπή από 13 επισκόπους, δημοσίευσε ένα κείμενο που κυκλοφόρησε σε όλες τις ενορίες καταδικάζοντας την "τρόικα" ως «ξένη κατοχική» δύναμη, επισημαίνει το δημοσίευμα.
"Η κυβέρνηση παίρνει πολλές προφυλάξεις πριν από την επινόηση των φόρων για την εκκλησία ή για τους εφοπλιστές, αλλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να πληρώσουν χωρίς κανείς να ρωτήσει τη γνώμη τους», λέει ο ηγέτης του κόμματος της άκρας αριστεράς(σ.σ έτσι το χαρακτηρίζει ο συντάκτης του άρθρου) ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στην ισχυρή θέση της εκκλησίας βάσει και του Συντάγματος. “Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί συστατικό στοιχείο του ελληνικού έθνους: Στο Σύνταγμα είναι γραμμένο "στο όνομα της ομοουσίου και αδιαίρετης Αγίας Τριάδας". Ιερείς ευλογούν την έναρξη κάθε σχολικού έτους και τις νέες κυβερνήσεις. Τα δημόσια σχολεία διδάσκουν τις χριστιανικές αρχές. Και οι άνθρωποι της όλων των ηλικιών κάνουν το σημάδι του σταυρού, όταν περνούν από μια εκκλησία”.
Το άρθρο αναφέρεται σε κάποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να φορολογήσει την Εκκλησία με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών αλλά, όπως επισημαίνει “ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είναι κοντά στην Εκκλησία και κατά αυτής της ιδέας”.
Σε άλλο σημείο του άρθρου υπάρχει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι “ο πλούτος της Εκκλησίας είναι ένας μύθος”, και η φράση του εκπροσώπου της Εκκλησίας: “Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του πλούτου της ελληνικής Εκκλησίας και της ιταλικής ή της ισπανικής”.
Η εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Ελλάδα, μετά το κράτος, με περίπου 130.000 εκτάρια, επισημαίνει το δημοσίευμα. "Είναι δάσος, δεν είναι οικόπεδο," λέει ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας αλλά ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αυτή η περιουσία περιλαμβάνει πολυκατοικίες σε μοντέρνες περιοχές της Αθήνας και στα παραθαλάσσια νότια προάστια .
“Η εκκλησία κατέχει μερίδιο 1,5% στην Εθνική Τράπεζα , με μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, η οποία καταλαμβάνεται από τον επίσκοπο των Ιωαννίνων, Θεόκλητο, ο οποίος κατέβαλε € 24.000 σε τέλη του 2008, σύμφωνα με το Forbes.com . Παρόλα αυτά αντιτάχθηκε στην αύξηση των φόρων «Αρνούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα για τα λάθη άλλων ανθρώπων»,. Μόνο δύο επίσκοποι προσφέρθηκαν να παραιτηθούν από τον μισθό τους των 2.200 ευρώ”.
Από την εφημερίδα επισημαίνεται και η “στροφή” της εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας προς την “πράσινη ενέργεια”, κάτι που δηλώθηκε και επισήμως δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος είπε ότι πέρασε η εποχή που η εκκλησία επένδυε σε μετοχές και ακίνητα. “Οι μοναχοί της πλούσιας Μονής Πεντέλης αναζητούν επενδυτές προκειμένου να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο, επένδυση που θα αγγίξει το 1 δις. Αυτό είναι μέρος της νέας στρατηγικής της εκκλησίας για αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό της έργο. «Στην Αθήνα εξυπηρετούμε 10.000 έως 12.000 γεύματα την ημέρα», λέει ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.
σχόλια