Στις 19 Ιουνίου η δίκη των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη

Στις 19 Ιουνίου η δίκη των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Για τις 19 Ιουνίου ορίστηκε η δίκη των 11 εκλεγμένων βουλευτών των Σπαρτιατών, του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και ενός δικηγόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για εξαπάτηση ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Η δίκη είναι αποτέλεσμα της δίωξης που ασκήθηκε στις αρχές του Απριλίου, έπειτα από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, με αφορμή τις  δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα. Στο φόντο της υπόθεσης, είναι ο καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι δικαστικές Αρχές, ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο υποκρυπτόμενος αρχηγός του κόμματος. Σημειώνεται πως οι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων και ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς που κατηγορείται ότι μετείχε στις επαφές των υποψηφίων τότε βουλευτών με τον έγκλειστο πρώην βουλευτή και για αυτό τον λόγο κατηγορείται για συνέργεια στην εξαπάτηση των εκλογέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, ο Ηλίας Κασιδιάρης διώκεται ως ηθικός αυτουργός λόγω των συνεχών επαφών του μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών, τους οποίους καθοδηγούσε παράνομα, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία για όσους έχουν καταδίκη για εγκληματική οργάνωση.

Το χρονικό της δίωξης του Ηλία Κασιδιάρη και των βουλευτών των Σπαρτιατών

Η δικογραφία για την υπόθεση ξεκίνησε να σχηματίζεται τον Σεπτέμβριο, όταν ο Βασίλης Στίγκας κατήγγειλε παρασκηνιακές ενέργειες εντός του κόμματος του. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε τότε έρευνα που διενέργησε η ίδια. Με τη σειρά του ο επικεφαλής των Σπαρτιατών κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα, η οποία κάλεσε σε εξηγήσεις τόσο τους βουλευτές του κόμματος, όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη.

Με το πέρας της έρευνας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης. Η επόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης για τους Σπαρτιάτες θα είναι η πλέον κρίσιμη καθώς αφορά την κρίση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που ως Εκλογοδικείο εκδίκασε τις προσφυγές που έχουν γίνει ως προς τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή, του κόμματος των Σπαρτιατών.

Οι βουλευτές των Σπαρτιατών για τους οποίους παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι οι: Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ, Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ, Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ, Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ, Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ, Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ, Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ, Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ, Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ.

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνική Πινακοθήκη: «Κρατούμαστε παρανόμως» λέει ο συνήγορος του βουλευτή που βανδάλισε εκθέματα

Πολιτική / Εθνική Πινακοθήκη: «Κρατούμαστε παρανόμως» λέει ο συνήγορος του βουλευτή που βανδάλισε εκθέματα

«Δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της κίνησης και της προσωπικής ελευθερίας ενός βουλευτή, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί άδεια της Βουλής, η οποία εν προκειμένω δεν υπάρχει» δήλωσε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βαθιώτης
LIFO NEWSROOM
Νίκος Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο βουλευτής της Νίκης που κατέστρεψε εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Πολιτική / Νίκος Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο βουλευτής της Νίκης που κατέστρεψε εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Ο Παπαδόπουλος είχε ήδη επιχειρήσει να παρέμβει θεσμικά, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή και αποστέλλοντας επιστολή στη διοίκηση της Πινακοθήκης, ζητώντας την απόσυρση των έργων της έκθεσης «Η Σαγήνη Του Αλλόκοτου»
LIFO NEWSROOM