Επτά προτάσεις με συνολικά 139 υπογραφές έχουν ως τώρα κατατεθεί και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 121 ψήφους που απαιτούνται για να τεθεί το θέμα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι υπογραφές αυτές που υπάρχουν μέσω διαφορετικών προτάσεων μπορούν να αθροιστούν. Η κυβέρνηση αποφαίνεται αρνητικά μέσω δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου, την τελική απόφαση θα λάβει όμως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία συνεδριάζει στις 2.30 το μεσημέρι, έχοντας στα χέρια της και τη σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Αν αποφασιστεί ότι οι ψήφοι αθροίζονται, θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια που θα λάβει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο για να γίνει χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
«Κλειδί» θεωρείται και η στάση του Κάρολου Παπούλια καθώς αν υπογράψει το νομοσχέδιο που ήδη έχει περάσει από τη Βουλή, τότε αυτομάτως αυτό γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα.
Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με 71 υπογραφές, από τους ΑΝΕΛ με 14 υπογραφές και αυτή του συνεργαζόμενου Νικολόπουλου, από τους Ανεξάρτητους με 14 υπογραφές, από τη Χ.Α. με 16 υπογραφές, από τη ΔΗΜΑΡ με 11 υπογραφές (δεν υπέγραψαν Ψαριανός και Μάρκου), από το ΚΚΕ με 12 υπογραφές και από τον Πολύδωρα με μόνη υπογραφή τη δική του.